‘Nederweertse ambtenaar die illegale stortingen door gemeente meldde, is geen klokkenluider’

Print
‘Nederweertse ambtenaar die illegale stortingen door gemeente meldde, is geen klokkenluider’

Nederweert stortte jarenlang illegaal bermafval Afbeelding: Dirk-Jan Gjeltema

Nederweert / Ospel / Leveroy / Nederweert Eind / Ospeldijk / Panningen -

Een Nederweertse milieuambtenaar is in 2009 niet ontslagen omdat hij het jarenlang illegaal storten van sloot- en bermafval door de gemeente had gemeld bij zijn bazen. Daarom ziet het Huis voor Klokkenluiders hem niet als klokkenluider die een misstand aan het licht heeft gebracht.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van het Huis voor Klokkenluiders.

De ambtenaar ontdekte in 2005 dat de gemeente vijf jaar lang in totaal 60.000 ton illegaal had gestort op een voormalige stortplaats aan de Leveroysedijk. Volgens de ambtenaar bespaarde de gemeente daarmee 50.000 euro per jaar aan afvoerkosten. Nederweert stopte in 2006 met de illegale stort.

Lees ook: ‘Klokkenluider die misstand aan het licht bracht in Nederweert verdient geen bescherming’

In 2009 werd de ambtenaar ontslagen door de gemeente Nederweert. Volgens de ambtenaar omdat hij de misstand aan het licht had gebracht. Daarom schakelde hij in 2016 het net opgerichte Huis voor Klokkenluiders in. Het Huis concludeert nu dat de ambtenaar geen klokkenluider was maar in zijn functie van ambtenaar de illegale storting bij het gemeentebestuur heeft gemeld. Het Huis verwijst naar een uitspraak van de rechter die het arbeidscontract van de ambtenaar met de gemeente in 2012 ontbond. Het Huis is het met de rechter eens dat er sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding. Het ontslag van de ambtenaar stond los van de melding over de illegale dumping, aldus het Huis voor Klokkenluiders.

De klokkenluider bestrijdt de conclusie van het Huis voor Klokkenluiders. In de ogen van de klokkenluider, een inwoner van Panningen, is het onderzoek broddelwerk. De onderzoekers hebben niet met hem gepraat, gemeentemedewerkers met wie wel werd gesproken hebben meineed gepleegd en er staan onwaarheden in het rapport, aldus de klokkenluider.

Burgemeester Henk Evers van Nederweert is het met de uitspraak eens. „Wat er niet is, is er nu eenmaal niet”, aldus Evers. De burgemeester noemt het spijtig dat de ex-ambtenaar „de gemeente nog steeds belast” omdat hij zich niet bij de uitspraak van de rechter kan neerleggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →