Onderzoek

‘Drones tegen parkeeroverlast vrachtwagens in Venlo’

Print
‘Drones tegen parkeeroverlast vrachtwagens in Venlo’

Truckers parkeren hun vrachtauto langs de weg in Venlo omdat ze niet door Duitsland mogen rijden vanwege een rijverbod op zon- en feestdagen. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De gemeente Venlo en Ondernemend Venlo willen drones inzetten om de parkeeroverlast van vrachtauto’s te beperken. Tevens kunnen ze bijdragen aan het bestrijden van ladingdiefstal.

Wethouder Erwin Boom van Economische Zaken en voorzitter Peter Thissen van Ondernemend Venlo, dat de belangen van de ondernemers op de bedrijventerreinen behartigt, zeiden dat woensdag tijdens een werkbezoek van VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani.

Venlo is uitgegroeid tot logistieke knooppunt door de ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en het Europese achterland. Er zijn veel distributiecentra gevestigd en er passeren veel vrachtwagens via de A67 en A73. Er zijn echter te weinig parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Dat doet zich vooral voelen op zon- en feestdagen in Duitsland, omdat daar dan een rijverbod voor vrachtwagens geldt.

Dodelijke ongelukken

Veel chauffeurs parkeren hun trucks in Nederlandse grenssteden, zoals Venlo. Ze staan vaak her en der op bedrijventerreinen en op vluchtstroken van snelwegen. Dat leidt tot overlast en onveilige situaties. Thissen zegt dat in tien jaar tijd vijf à zes dodelijke ongelukken in Venlo hebben plaatsgevonden, omdat fietsers en scooters ’s avonds tegen stilstaande en niet-verlichte vrachtwagens zijn gereden.

De gemeente en Ondernemend Venlo zoeken naar mogelijkheden om de problemen op te lossen. Zoals de inzet van drones. Drones brengen in kaart waar vrachtauto’s geparkeerd staan. Het is mogelijk de kentekens te fotograferen, zodat de eigenaren beboet kunnen worden. Onderzocht wordt wat de spelregels zijn, onder meer op het gebied van privacy. Als het mogelijk is, wil de gemeente de drones enkel inzetten als er voldoende, veilige parkeergelegenheid is.

Uitbreiding truckparking

Venlo beschikt over een bewaakte vrachtwagenparkeerplaats aan de James Cookweg. Die truckparking is in het weekeind echter vol. Het is mogelijk de capaciteit uit te breiden van 215 naar 390, mits de gemeente een bijdrage levert. Europese, nationale en provinciale subsidies zijn al toegezegd, Venlo moet dat besluit nog nemen.

Als de capaciteit vergroot is, zou optreden tegen foutparkeren met drones een goede en goedkope wijze van handhaving kunnen zijn. Nu moet de gemeente opsporingsambtenaren inzetten. Dat kost duizend euro per avond, terwijl de opbrengst (boetes) naar het Rijk gaat, schetst Boom.

Incidenteel

Omdat de gemeente in financiële nood zit én de capaciteit aan bewaakte parkeerplaatsen te klein is, vindt controle slechts incidenteel plaats. Overigens maken veel truckers bewust geen gebruik van bewaakte parkeerplaatsen, omdat ze ervoor moeten betalen.

De gemeente wil hen daar toch toe verleiden omdat veel vrachtwagenchauffeurs slachtoffer van ladingdiefstal zijn. Venlo is koploper op het gebied van transportcriminaliteit, aldus rapportages van de politie. Met name parkeerplaats Venlose Heide langs de A67 en bedrijventerrein Trade Port West zijn favoriete zoekplekken voor ladingdieven. Drones zouden criminelen kunnen opsporen én afschrikken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →