Aan tafel

Japanse ramensoep: maak ’m met toppings naar keuze

Gebruik bij deze soep udon-noedels. Deze zijn wat dikker en hebben een heerlijke bite. © Ellis Visser

Een gezond bakkie goedgevulde soep, van ver over de grens en oooh, zo lekker...

Italiaans, Mexicaans, Indonesisch, je bent het allemaal al een keer bij mij tegengekomen. Japan nog niet. Maar dit is dan ook zo’n ver-van-mijn-bedkeuken. Japan staat wel echt hoog op ons lijstje om te bezoeken, maar in mijn keuken vind ik het maar lastig om iets van dit land te bereiden. Een ramensoep stond al langer op de planning en zo moeilijk is het achteraf nu ook weer niet.

De basis van deze soep is de bouillon. Vervolgens komen de ramen (noedels) erbij en natuurlijk de verschillende toppings. Ik maakte de soep met paksoi, taugé, lente-ui en een eitje. De bouillon heb ik op smaak gebracht met knoflook, rode peper en gember. Flinke stukken waardoor de soep heerlijk op smaak is (en een beetje pittig – ik hou ervan). Je moet trouwens niet vergeten deze smaakmakers ook weer te verwijderen, het is niet lekker om deze op te eten. Voor de ramen koos ik de udon-noedels, die hebben een goede bite en zijn net iets dikker.

Japanse ramensoep

Voor 2 personen

Bereidingsduur: 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

INGREDIËNTEN:

voor 2 personen

180 gr udon-noedels

1 liter groentebouillon

1 cm gember

1 teentje knoflook

1 rode peper

1 el vissaus

2 el sojasaus

1 stengels bosui

3 stengels paksoi

100 gr taugé

2 eieren

Bereiding

Zo maak je deze goedgevulde soep. Neem een soeppan en doe daar de bouillon in. Breng dit aan de kook. Kneus de knoflook, snijd de gember in dunne plakjes. Snijd de rode peper ook in dunne reepjes (bewaar de helft als garnering).

Voeg toe aan de bouillon. Voeg ook de sojasaus en vissaus toe. Roer goed door.

Voeg de noedels toe en laat dit 15 minuten op laag vuur opwarmen. Kook nu de eieren in 8 minuten hard. Neem de soepkommen. Verdeel de taugé over de soepkommen. Snijd de bosui en paksoi in dunne reepjes en voeg toe aan de taugé (deze gaan dus rauw in de soep).

Giet de bouillon over de groenten. Pel het eitje en snijd in tweeën, leg op de soep. Maak af met een beetje rode peper. Smakelijk!

© Ellis Visser

INFO

» Ellis Visser blogt op healthtastic.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal