IVN-werkgroep Bocholtz zet 109 amfibieën veilig over

Print
IVN-werkgroep Bocholtz zet 109 amfibieën veilig over

Waar kikkers en padden massaal doodgereden worden, treffen plaatselijke bewoners en werkgroepen, vaak al jaren achtereen, specifieke maatregelen om de verkeerssterfte te reduceren. Afbeelding: Jan Kluskens

Bocholtz -

Dit voorjaar zijn door de IVN-werkgroepen Nuth, Ubach over Worms, De Oude Landgraaf, Kerkrade en Bocholtz tijdens de paddentrek in totaal bijna 11.500 amfibieën veilig over drukke verkeerswegen gezet. Dat blijkt uit het jaarverslag paddenoverzet 2019 van Stichting IKL.

In Nuth ging het om 1.281 padden, kikkers en salamanders, in Ubach over Worms om 1.716, bij de Oude Landgraaf om 7.851, in Kerkrade (Hamdal) 446 en in Bocholtz om 109 amfibieën.

Totaal werden in Limburg ruim 32.000 amfibieën overgezet. Meer dan 200 vrijwilligers verdeeld over 19 groepen hielpen de amfibieën naar hun voortplantingsplaats.

Ontwaken

Bij het stijgen van de temperatuur en een toename van de luchtvochtigheid ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap die ze veelal diep weggestopt onder de grond, of tussen hout, stenen of snoeimateriaal hebben doorgebracht. Ze kruipen dan massaal in de schemer en duisternis naar het water om zich voort te planten en eieren af te zetten.

Schermen en emmers

Waar kikkers en padden massaal doodgereden worden, treffen plaatselijke bewoners en werkgroepen, vaak al jaren achtereen, specifieke maatregelen om de verkeerssterfte te reduceren. Dit kan variëren van het plaatsen van borden, het rapen en overzetten van padden tot het plaatsen van schermen en emmers. Door de schermen na te lopen en de amfibieën veilig over te zetten, kan de sterfte beperkt blijven. Daarnaast kunnen knelpunten opgeheven worden door de aanleg van tunnels of nieuwe voortplantingswateren.

Resultaten

Bijzondere vondsten waren er ook bij. Zo zaten er vroedmeesterpadden, rugstreeppadden, heikikkers, kamsalamanders en vinpootsalamanders in de emmers. Onder het aantal overgezette amfibieën waren ook 642 die niet op naam gebracht zijn.

Limburgers voor hun natuur

Limburgers die in hun omgeving ook grote aantallen slachtoffers onder overstekende amfibieën zien en hier iets aan willen doen, kunnen contact opnemen met IKL.