Stoer en makkelijk: geroosterde witte asperges met kervelvinaigrette

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Dit is met stip de makkelijkste manier om witte asperges te bereiden, en meteen ook een van de lekkerste! Door het roosteren houden de asperges beet en krijgen ze een stoere smaak. Laat ze afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur voor een salade, maar warm en 'klassiek' serveren met ham en ei kan natuurlijk ook.

Geroosterde asperges met kervelvinaigrette

voor 4 personen
bereiden: 20 minuten
oven: 30 minuten

Ingrediënten
- 1 kilo witte asperges
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels grof zeezout
- 1 klein sjalotje
- handvol kervel
- sap van 1 citroen
- 1 theelepel mosterd
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel pompoenpitten
- nootmuskaat

Nodig
- grote ovenschaal
- rasp

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de asperges en snijd een dun plakje van de onderkant. Leg de asperges in één laag in de ovenschaal. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met het zeezout.

Rooster de asperges in de oven in zo'n 30 minuten beetgaar. De oventijd is afhankelijk van de dikte en gewenste gaarheid van de asperges: check en schuif desgewenst de asperges nog even terug in de oven.

Snipper intussen de sjalot fijn en hak genoeg kervel fijn voor 3 eetlepels. Klop een vinaigrette van het sjalotje, het citroensap, de mosterd en de olijfolie. Voeg de kervel met zout en peper naar smaak toe.

Laat de asperges desgewenst afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur. Verdeel de asperges over 4 borden en lepel de vinaigrette erover. Bestrooi met de rest van de kervel en de pompoenpitten. Rasp er naar smaak nog wat nootmuskaat over.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →