Lourdesgebedsweek Cadier en Keer start met openluchtmis

Print
Lourdesgebedsweek Cadier en Keer start met openluchtmis

De Lourdesgrot in Cadier en Keer.

Cadier en Keer -

Bij de Lourdesgrot in het park van het Missiehuis in Cadier en Keer wordt een openluchtmis gehouden op zondag 19 mei vanaf 10.30 uur. Dat is tevens de start van de jaarlijkse Lourdesgebedsweek van de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (S.M.A.). Tot en met 25 mei wordt er elke dag in de kapel gebeden voor de intenties van de vrienden van de S.M.A.

De Lourdesgebedsweek is een begrip in Cadier en Keer. Sinds vele jaren is er dan een openluchtviering bij de ruim 100 jaar Lourdesgrot. Deze stond er zelfs als voordat het Missiehuis werd gebouwd. De eerste overste van de S.M.A.-paters in Cadier en Keer kwam uit het bisdom in Zuid-Frankrijk, waarin Lourdes ligt. Voordat hij naar Nederland kwam heeft hij Bernadette Soubirous – de zieneres van Lourdes – persoonlijk ontmoet. Hij zat bij haar jongere broer in de klas. Een van de eerste dingen die deze pater Gaston Dèsribes aanpakte toen hij in Limburg kwam, was een Lourdesgrot bouwen. Daaromheen ontstonden later het park en het Missiehuis, dat ook aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is toegewijd.

Dierbaar

Sinds jaar en dag houden de paters in de Mariamaand mei een Lourdesgebedsweek. Hoewel het park en de grot officieel geen eigendom van de S.M.A. meer zijn, kan de openluchtviering toch doorgaan. “Juist nu bijna niets in Cadier en Keer meer van ons is, wordt de grot een heel dierbare plek,” zegt huisoverste pater Koos Janssen. “Het is een plaats voor een gebedsmoment voor iedereen. En er is daar wat afgebeden in al die jaren. Heel veel kaarsen aangestoken. Er is veel troost en bemoediging ontvangen.”

Aandacht

Afgelopen jaar bezocht pater Janssen Lourdes. “Extra geïnspireerd door de duizenden biddende mensen daar, vraag ik graag aandacht voor onze jaarlijkse viering aan de grot,” zo zegt hij. “Iedereen kan bij ons aansluiten. En als dat niet mogelijk is, kunnen intenties naar ons worden toegestuurd. Tijdens de eucharistievieringen in het Missiehuis worden dan hiervoor gebeden.”

De mis wordt georganiseerd door de paters in samenwerking met de parochie van Cadier en Keer en het Huis voor de Pelgrim in Maastricht, dat jaarlijks bedevaartsreizen naar Lourdes organiseert. Meer informatie daarover is te vinden op www.huisvoordepelgrim.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →