Stramproy blijft zich tot het uiterste verzetten tegen migrantenhotel

Frans Henderikx, voorzitter van de dorpsraad Stramproy speekt de bomvolle zaal toe.

Frans Henderikx, voorzitter van de dorpsraad Stramproy speekt de bomvolle zaal toe. © Jan-Paul Kuit

Dorpsraad en omwonenden zullen zich tot de rechter toe verzetten tegen de komst van een migrantenhotel op bedrijventerrein Savelveld in Stramproy.

Leon Janssen

Dat werd donderdagavond tijdens een informatieavond in een bomvol Stramproyer gemeenschapschapshuis duidelijk. Frans Henderikx, voorzitter van de dorpsraad, gaf verder aan dat zijn raad en de omwonenden niet in een klankbordgroep voor het migrantenhotel zullen gaan zitten. „Negen maanden heeft de gemeente zonder ons besluiten genomen, dan kunnen ze het de komende maanden ook wel zonder ons doen”, aldus Henderikx.

Zo’n vierhonderd inwoners van het dorp waren naar De Zaal gekomen om zich daar te laten informeren over het geplande migrantenhotel.

Initiatiefnemers Tim en Dinja Clement uit Weert willen in een leegstaande kantoorgebouw aan de Industrieweg ruim tweehonderd arbeidsmigranten huisvesten. Het kantoorgebouw ligt op een bedrijventerrein, maar op korte afstand van woningen en de kern van Stramproy.

Dorpsraad en omwonenden vinden deze locatie daarom onacceptabel. Ze stellen dat grootschalige huisvesting van ruim tweehonderd buitenlandse werknemers op zo’n korte afstand van de woningen automatisch zal leiden tot problemen en overlast. „Daarmee wordt meteen het woon- en leefklimaat in de buurt aangetast”, stelt omwonende Sander Pleunis.

Verder zijn dorpsraad en omwonenden van mening dat het oude kantoorpand niet geschikt en te klein is voor de huisvesting van zo’n groot aantal werknemers.

Dorpsraad en buurt riepen alle Stramproyenaren op zich 15 mei aan te sluiten bij een massale fietstocht naar het gemeentehuis in Weert. Daar vindt die avond een vergadering van de commissie Ruimte plaats, waar over de huisvesting van arbeidsmigranten wordt gepraat.

Raadslid Conny Beenders (DUS Weert) gaf tijdens de bijeenkomst toe eind vorig jaar niet beseft te hebben hoe groot de consequenties zouden zijn toen ze instemde met het voornemen arbeidsmigranten op bedrijventerreinen te huisvesten. Ze riep het college en de raadsleden op terug te komen op dat besluit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee