Voorjaarsgevoel in Limburg ver weg met nachtvorst

Print
Voorjaarsgevoel in Limburg ver weg met nachtvorst

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Komende nachten wordt het koud in Limbug met op grote schaal vorst aan de grond. In de nacht naar zondag en dinsdag kan het volgens MeteoGroup zelfs op neushoogte een graadje vriezen.

Zomerplantjes en fruitbomen moeten worden beschermd. Meivorst komt boven de zandgronden in het zuiden gemiddeld eens per twee jaar voor. Mocht het in De Bilt gebeuren dan is dat wel bijzonder, daar komt het slechts eens per zes jaar voor. In de vorige eeuw kwam vorst in mei drie keer vaker voor dan deze eeuw.

Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag is het in Limburg regenachtig en zo’n 4 graden. In de Limburgse heuvels is het kouder en kan neerslag overgaan in smeltende sneeuw. In 2013 werden voor het laatst in mei sneeuwvlokken gezien, toen zelfs op 23 mei.

Gevoelstemperaturen

Zaterdag trekken buien over het land en het is koud genoeg voor winterse neerslag. Vaak valt hagel en soms zelfs een vlok natte sneeuw. Ook gaan buien gepaard met windvlagen en een klap onweer. Omdat de buien snel trekken duren ze niet lang en breekt spoedig de zon door.

Tijdens flinke zonnige perioden wordt het een graad of 10, maar in een bui kan het afkoelen onder 5 graden en ligt de gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt. In 1987 was het in De Bilt voor het laatst hooguit 10 graden op 4 mei. Tijdens de Nationale Dodenherdenking kan een warme winterjas geen kwaad. Het is op veel plaatsen droog, maar wel koud met 7 graden. De gevoelstemperatuur ligt door de koude wind maar enkele graden boven nul.

Koude nacht

In de nacht van zaterdag op zondag wordt het koud met temperaturen dicht bij het vriespunt. Aan de grond vriest het op grote schaal. De laagste temperaturen worden verwacht boven de zandgronden van Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel, zelfs op normale waarneemhoogte (1,5 m) kan het afkoelen tot -1 graad. Normaal is het begin mei ’s nachts 6 tot 9 graden.

In 2011 begon Bevrijdingsdag voor het laatst met vorst. In De Bilt lukte dit net niet, maar in het Drentse Eelde vroor het 3,2 graden. Tot woensdag blijft het koud in de nachten, vooral dinsdag kan het opnieuw tot vorst komen.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg