Zeg het maar… Nienke Verkerk

Nienke Verkerk.

Nienke Verkerk. © stichting Present Parkstad

Nienke Verkerk is coördinator van de stichting Present Parkstad. Daarmee faciliteert ze vrijwilligerswerk 2.0.

Frank Benneker

Hoe is de stichting Present Parkstad ontstaan?

„Present is een landelijke organisatie met regionale afdelingen. In Parkstad is de afdeling in 2017 opgericht, waarna we in 2018 met de eerste projecten zijn begonnen. Daarvan hebben we er nu twintig gedaan.”

Om wat voor projecten gaat het hier?

„Onze missie is: een ander helpen om anderen te helpen. Mensen kunnen zich bij ons aanmelden om iemand te helpen. Dat kan bijvoorbeeld een hulpbehoevende alleenstaande vrouw zijn die haar tuin wil opknappen, maar dit niet kan. Zulke projecten komen bij ons binnen door hulpverleners. Wij zoeken daar vrijwilligers bij.”

Vanwaar deze andere aanpak van het inzetten van vrijwilligers?

„De invulling van vrijwilligerswerk verandert. Je merkt dat mensen wel iets willen doen voor een ander, maar liever op losse basis dan wanneer ze ergens wekelijks aan aantal uren aan kwijt zijn. Door de invulling met projecten is het voor mensen makkelijker om zich voor andere in te zetten. We hopen dit jaar dertig projecten af te handelen.”

Zijn jullie ook op zoek naar verjonging van het vrijwilligersbestand.

„Je merkt dat vrijwilligers vaak oudere mensen zijn en dat ze moeilijk door jongere mensen te vervangen zijn als ze stoppen. Daarom zetten we zeker in op het vinden van jongere vrijwilligers. Daarom maken we plaats voor studenten in ons bestuur. Er zit nu één student in en we hebben plek in het bestuur voor nog een student.

Voor meer informatie, kijk op www.stichtingpresent.nl/parkstad

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee