Alfa-verzamelaar Frans Haerden komt precies één glas tekort

Frans Haerden te midden van enkele spullen uit zijn rijke collectie. © Peter Trompetter

Frans Haerden verzamelt al een half mensenleven alles van het biermerk Alfa. Hij startte daar pakweg veertig jaar geleden mee in de vaten- en flessenvullerij van Alfa Bierbrouwerij. Frans was nog niet zo lang in dienst en hard op weg een allround medewerker te worden, volledig vertrouwd met het brouwersvak. “Ik ben nooit meer weggegaan”, zegt hij. “En heb hier altijd met plezier gewerkt. Als ik straks met pensioen ga heb ik er vijftig jaar op zitten!”

Hub Bertrand

Daar in die vullerij werd het zaadje geplant dat leidde tot een collectie Alfa-artikelen zonder weerga. “Zelfs onze directeur Harry Meens wint het met zijn aantal niet van me”, stelt hij terwijl pretoogjes oplichten. “Het begon met het losweken van etiketten op de flessen die het bedrijf inrolden. Dat trok me, ik had al eerder iets met verzamelen. Van lieverlee werden dat meer en meer exemplaren van biermerken wereldwijd. En dat zijn er nogal wat kan ik je vertellen. Er vallen er weliswaar continue af, maar elk jaar komen er nog meer bij. Alles sparen werd daardoor onhaalbaar. Dat frustreerde en daarom heb ik op zeker moment een keuze gemaakt.”

Lol

Dat moment kwam toen hij het respectabele aantal van 140.000 stuks aantikte. De talloze dozen, mappen, ordners en klappers stapelden zich op in zijn huis in Thull, vlak naast de brouwerij. Het bijhouden en vastleggen ervan eiste hem volkomen op. “De lol ging er daardoor wat af”, legt hij uit. “Ik heb me vervolgens toegelegd op Nederlandse brouwers en hun etiketten. Daarnaast verzamel ik zo veel mogelijk van Alfa, liefst alles. Mede daarom ben ik lid van BAV, een vereniging van bierverzamelaars.”

Verzamelwoede

Die collectie Alfa-toebehoren beslaat ondertussen meer ruimte dan de etiketten ooit innamen, lacht hij. “In de kelder, in slaapkamers, op de begane grond, in de garage, overal tref je ze aan in voornamelijk dozen en ordners. Tot leedwezen soms van mijn vrouw overigens. Die heeft niet zo veel op met mijn verzamelwoede.”

Stokoud

Je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft na jaren sparen, speuren, ruilen en af en toe iets aanschaffen achterhaald wat hij zocht. Verwacht niet alleen de gebruikelijke etiketten, flessen, kratten, vaatjes, glazen en pullen of flesopeners, viltjes en asbakken. Een niet complete opsomming toont een miniatuur treinwagon, een exacte kopie van de Alfa-vrachtwagen op klein formaat, spandoeken en posters, bedrijfskleding, vlaggen en zeildoeken, briefpapier, videobanden en dvd’s, de lichtlantaarn van het voormalige restaurant tegenover de brouwerij, postzegels, een zakthermometer van een oud-collega, krantenknipsels, diploma’s en getuigschriften, kortom fabelachtig veel. “Alles origineel en voorzien van bedrijfslogo”, volgens een trotse Frans. “Bijzonder is dit speciale etiket uit de jaren vijftig. Daar zijn er wereldwijd vier van, ik heb er twee. Verder heb ik enkele stokoude flessen van het gewezen Meens, zelfs een factuur uit die tijd. Ik mis overigens één specifiek bierglas: dat van Groningen uit de provincieseries van 1953.”

Collecties tonen

Wanneer Alfa in 2020 de nieuwe brasserie opent bij het 150-jarig bestaan, zou het een idee zijn om daar dan die indrukwekkende verzameling permanent onder te brengen om ook toekomstige gasten een deel van beide collecties te tonen? Frans Haerden: “Ik zou er moeite mee hebben, zeker weten. Samen het verhaal vertellen van Alfa door de eeuwen heen zou echter evengoed sjiek zijn. Misschien moet ik het Harry eens voorstellen, wie weet heeft hij daar wel oren naar.”