Raad van State: Drugsafval Haler hoeft voorlopig niet te worden opgeruimd

Print
Raad van State: Drugsafval Haler hoeft voorlopig niet te worden opgeruimd

Het drugslab in Haler zoals dat in juni 2017 werd aangetroffen. Afbeelding: Archief De Limburger/John Peters

Haler -

De eigenaar van een perceel in Haler waar in gierkelders al twee jaar lang drugsafval ligt, hoeft dat voorlopig nog niet op te ruimen. Dat besliste de Raad van State vrijdag.

De gemeente Leudal had de eigenaar van een stal aan de Lochterstraat in Haler eind maart opgedragen om vloeibaar drugsafval dat in gierkelders ligt, binnen twee weken op te ruimen. Dat afval werd daar bij een politie-inval in 2017 aangetroffen. Twee jaar lang liet de gemeente de situatie in stand en werd alleen regelmatig gemeten of het afval buiten de gierkelders in de grond terechtkwam. Toen de gemeente begin dit jaar constateerde dat het afval in een plas water buiten de stal was terechtgekomen, kreeg de eigenaar de opdracht het afval te verwijderen. Anders zou de gemeente het op zijn kosten doen.

Onrealistisch

De eigenaar tekende bezwaar aan bij de gemeente, maar spande tevens bij de Raad van State een kort geding aan om te voorkomen dat de gemeente op zijn kosten in zou grijpen. Hij voerde onder meer aan dat hij niet verantwoordelijk was voor het afval omdat hij nooit zou hebben geweten dat in de door hem verhuurde stal drugs werden geproduceerd. Hij werd daar door de rechtbank wel voor veroordeeld maar een hoger beroep in die zaak loopt nog.

De man voerde samen met zijn advocaat ook aan dat de tijd die de gemeente gaf om het afval op te ruimen onrealistisch was. Binnen twee weken zouden namelijk bodemmonsters moeten worden genomen, geanalyseerd en moest een bedrijf worden gevonden dat het drugsafval af kon voeren. Het afval bestaat uit 150 ton water met daarin slib, amfetamine en de chemicaliën BMK.

Urgentie

De Raad van State oordeelt nu dat de gemeente Leudal de urgentie niet aannemelijk heeft gemaakt waarom na twee jaar de kelders opeens binnen twee weken leeg moeten zijn. Ook heeft de gemeente niet goed genoeg duidelijk gemaakt op welke gierkelders de opdracht tot verwijderen betrekking heeft. De opdracht wordt daarom geschorst totdat de gemeentelijke bezwarencommissie een oordeel heeft geveld. Behandeling van het bezwaar zal op z’n vroegst in juni plaatsvinden.

De Raad van State oordeelt wel dat de eigenaar van de stal binnen twee weken bodemmonsters moet laten nemen van de plek waar het afval in de plas water buiten de stal is aangetroffen. Als het nodig blijkt moet hij het verontreinigde stuk grond saneren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen