Dashcam steeds vaker ingezet als wapen tegen verkeershufters

Print
Dashcam steeds vaker ingezet als wapen tegen verkeershufters

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Autofabrikanten bouwen steeds vaker camera’s in auto’s, en losse dashcams zijn aan een opmars bezig. Er wordt niet alleen gefilmd om ongelukken vast te leggen, een filmpje kan ook een wapen zijn tegen huftergedrag.

In Nederland hebben naar schatting een kwart tot een half miljoen mensen zo’n continu filmende camera achter de voorruit geplakt. Als ze dan bij een botsing betrokken raken, hebben ze bewijs dat het ongeluk niet hun fout was. En als een medeweggebruiker tierend verhaal komt halen, dan deinst-ie wel terug als een camera hem vastlegt.

Lees ook: Opmars van de dashcam: een zegen of Big Brother op de weg?

De marktleider, het Engelse Nextbase, verwacht dat er dit jaar 110.000 dashcams in Nederland verkocht worden. In het Verenigd Koninkrijk rijdt één op de tien automobilisten inmiddels met een camera. Verzekeraars bieden daar zelfs premiekorting als een dashcam wordt gebruikt.

Uploaden

„De Nederlandse markt lijkt op de Britse van vijf jaar geleden, we zien dezelfde groeipercentages’’, zegt Bryn Brooker van het bedrijf. Brooker ontwikkelde een website waar gebruikers hun beelden kunnen uploaden naar de politie.

„Ze krijgen 270 filmpjes per week. En dat zijn geen beelden van een foutparkeerders, maar levensgevaar­lijke situaties. Het is zo ingericht dat je niet anoniem kunt insturen, je moet bereid zijn in de rechtbank te getuigen.”

Aanvullend bewijs

Ook in Nederland krijgt de politie vaker filmpjes opgestuurd met huftergedrag. Als die vergezeld gaan van getuigenverklaringen zijn ze ‘prima aanvullend bewijs’, laat de politie weten. „We zijn altijd blij met die beelden.” Hoe vaak de politie dashcambeelden krijgt, wordt niet bijgehouden. In Nederland hebben ruim een half miljoen mensen permanent een camera achter de voorruit aanstaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee