Voerendaal strijdt voor kleine elementen in landschap

Beeld vanaf de Fromberg, een van de unieke stukken in de gemeente Voerendaal.

Beeld vanaf de Fromberg, een van de unieke stukken in de gemeente Voerendaal. © De Limburger

Kleine landschapselementen in de gemeente Voerendaal verdwijnen. Het heeft onder meer tot gevolg dat de strijd tegen wateroverlast steeds zwaarder wordt. Ook wordt het landschap minder aantrekkelijk.

Stefan Gillissen

De gemeente heeft daarom een aanvalsplan in gedachten. Ze gaat en blijft in gesprek met partners als provincie, Limburgse Land- en Tuinbouwbond, Waterschap Limburg en agrariërs. Daarmee moeten afspraken gemaakt worden over inrichting van het landschap. ‘Door regenwater op plateaus en hellingen vast te houden en daar te infiltreren, worden problemen in dalen voorkomen’, aldus de gemeente.

Graften

Het landschap in Voerendaal kende in het verleden tal van elementen. Bermen, bossages, houtwallen, graften en poelen zijn echter grotendeels verdwenen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. ‘En het verval gaat nog steeds door.’

Dat heeft niet alleen gevolgen voor inwoners (wateroverlast), ook voor het toerisme. ‘Het landschap en de waardevolle natuurgebieden zijn belangrijk voor de identiteit van de gemeente Voerendaal.’

Herstel

Voerendaal gaat bij maatregelen tegen wateroverlast combineren met natuur- en landschapsherstel. Bijvoorbeeld door het terugbrengen van graften en groenstroken op hellingen.

De agrarische sector wordt als een van de belangrijke spelers gezien. ‘Ze draagt in belangrijke mate bij aan het onderhoud en de inkleuring van het landschap. Maar heeft ook grote invloed op het verdwijnen van elementen.

Natuur

Economische ontwikkelingen in het buitengebied zullen getoetst worden op gevolgen voor natuur en landschap. ‘Als ingestemd wordt met nieuwe ontwikkelingen dient het terugbrengen van natuur- en landschapskwaliteit onderdeel daarvan te zijn.’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee