Ooievaar doodgeschoten: ‘Je moet gestoord zijn’

De doodgeschoten ooievaar.

De doodgeschoten ooievaar. © Carlo ter Ellen DTCT/AD

Onbekenden hebben vrijdag- op zaterdagnacht gericht geschoten op een broedend ooievaarskoppel in het Overijsselse De Lutte. Het mannetje kwam daarbij om het leven. Het vrouwtje leeft nog, maar het lijkt vrijwel uitgesloten dat zij haar jongen nog uit zal kunnen broeden.

Redactie

Omwonenden en natuurorganisatie reageren geschokt. ,,Je moet wel erg gestoord zijn om in het holst van de nacht drie schoten op andermans grond te durven lossen”, zegt Evelien Wennink (30). De schietpartij vond plaats op haar erf. Het nest met de twee ooievaars bevindt zich in een weiland vlakbij haar huis aan de spoorlijn naar Duitsland. „Het is onvoorstelbaar dat zoiets gebeurt. Ik ben diep geschokt.”

Wennink lag in bed toen haar partner haar belde met de mededeling dat er op de ooievaars was geschoten. „Het was omstreeks half twee. Ik wist niet wat ik hoorde. De schoten zijn gelost vanuit een zilvergrijze auto die het weiland was ingereden. We hebben nog geprobeerd de auto te achtervolgen, maar het mocht niet baten.”

Diep geschokt

Ook Sander Wansing van de Vogelwerkgroep Losser is diep geschokt door de dood van de ooievaar. „Je kunt je met je volle verstand niet begrijpen waarom iemand zoiets doet.” Speculaties dat de mogelijke dader uit kringen van de jacht zal komen, noemt hij voorbarig. „,Er klinken steeds meer verhalen dat ooievaars een grote bedreiging vormen voor het klein wild. Maar dat een jager daarom zomaar een ooievaar doet, wil er bij mij vooralsnog niet in.”

Het ooievaarskoppel in De Lutte staat al geruime tijd in de belangstelling. Het paar nestelde aanvankelijk op de bovenleiding van het naburige spoor, maar dat stuitte op verzet van ProRail. Mede door actie van Evelien Wennink werd drie weken besloten het nest te verplaatsen naar een speciale paal op haar grond. „We waren ontzettend blij dat het zo geregeld kon worden. De verplaatsing was ook een succes. De ooievaars sloegen wel degelijk aan het broeden. Op 13 mei ben ik jarig. Het was geweldig geweest dat er dan jongen waren.”

Of die jonge ooievaars er nog zullen komen, is volgens Sander Wansing zeer de vraag. „Normaal gesproken is dit einde verhaal. Heel triest dat het zo gelopen is.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee