Nederland herdenkt oorlogsdoden met twee minuten stilte

Op verschillende plekken in het land werden zaterdagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere gebeurtenissen herdacht. Om 20.00 uur stonden we twee minuten stil ter nagedachtenis aan de omgekomen burgers en militairen.

Redactie

De Nationale Herdenking in Amsterdam startte met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Schrijver Diederik van Vleuten hield de 4 mei-voordracht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden vervolgens de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Na de stille respectbetuiging was het volkslied te horen en droeg Maureen de Witte uit Emmeloord een gedicht voor. De Witte won met haar gedicht ‘Eén keer vaker’ een dichtwedstrijd voor jongeren. Bij het monument werden kransen gelegd voor alle mensen die tijdens of direct na de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en vermoord.

De herdenking verliep dit jaar ogenschijnlijk zonder incidenten. Vorig jaar verstoorde een man de herdenking nog door te schreeuwen, hij deed dat voor dat de twee minuten stilte ingingen. De man werd snel aangehouden. Voorafgaande aan de herdenking werd er toen ook nog een kort geding gevoerd om een lawaaidemonstratie toe te laten. Die eis werd afgewezen.

Behalve op de Dam werd er ook op de Nederlandse snelwegen stil gestaan bij de Dodenherdenking.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee