Nederland herdenkt oorlogsdoden met twee minuten stilte

Print

Dodenherdenking: twee minuten stilte 4 mei 2019 (Bron: ANP). Video: De Limburger

Op verschillende plekken in het land werden zaterdagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere gebeurtenissen herdacht. Om 20.00 uur stonden we twee minuten stil ter nagedachtenis aan de omgekomen burgers en militairen.

De Nationale Herdenking in Amsterdam startte met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Schrijver Diederik van Vleuten hield de 4 mei-voordracht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden vervolgens de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Na de stille respectbetuiging was het volkslied te horen en droeg Maureen de Witte uit Emmeloord een gedicht voor. De Witte won met haar gedicht ‘Eén keer vaker’ een dichtwedstrijd voor jongeren. Bij het monument werden kransen gelegd voor alle mensen die tijdens of direct na de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en vermoord.

De herdenking verliep dit jaar ogenschijnlijk zonder incidenten. Vorig jaar verstoorde een man de herdenking nog door te schreeuwen, hij deed dat voor dat de twee minuten stilte ingingen. De man werd snel aangehouden. Voorafgaande aan de herdenking werd er toen ook nog een kort geding gevoerd om een lawaaidemonstratie toe te laten. Die eis werd afgewezen.

Behalve op de Dam werd er ook op de Nederlandse snelwegen stil gestaan bij de Dodenherdenking.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen