Ruim 500 mensen bij herdenking op oude ceremonieplek Maastricht, deels uit ‘stil protest’

Onder massale belangstelling vond de dodenherdenking op het Koningsplein plaats.

Onder massale belangstelling vond de dodenherdenking op het Koningsplein plaats. © De Limburger

Naar schatting ruim 500 mensen woonden vanavond de dodenherdenking bij op het Koningsplein in Maastricht-Oost, de voormalige officiële herdenkingsplek van Maastricht.

Sjak Planthof

De ceremonie vond voor het eerst sinds 2012 tegelijkertijd plaats met de officiële dodenherdenking op het Herdenkingsplein in het centrum van Maastricht. Meerdere aanwezigen van het massaal toegestroomde publiek lieten weten dat ze zo’n grote opkomst niet eerder hadden meegemaakt. Diverse mensen zeiden, na jaren er niet bij te zijn geweest, dat ze vonden nu aanwezig te moeten zijn. ‘Dit is de plek waar Maastricht behoort te herdenken’ was de strekking van hun stil protest.

Het organisatiecomité van de herdenking op het Koningsplein zei verrast te zijn door de ‘hartverwarmende’ massale belangstelling. In voorgaande jaren waren er telkens een kleine 100 aanwezigen, aldus het comité.

Herdenkingsplein

De officiële dodenherdenking van Maastricht werd tijdens de bouw van de A2-tunnel tijdelijk verplaatst naar het Herdenkingsplein. In die jaren werd op het Koningsplein een kleine plechtigheid gehouden, met stilte om 19.00 uur zodat belangstellenden ook de officiële ceremonie om 20.00 uur op het Herdenkingsplein konden bijwonen.

Nadat de tunnel voltooid was, besloot het Comité Dodenherdenking Maastricht dat de stadsplechtigheid in hartje stad zou blijven. Comité Dodenherdenking Maastricht-Oost werd begin dit jaar opgericht. Het besloot geen rekening meer te houden met de officiële ceremonie die definitief voor het Herdenkingsplein koos.

Bij de herdenking aan de Groene Loper werden onder andere kransen gelegd door de buurtnetwerken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort, Stichting Vrijheidspark, de Maastrichtse Stadsschutterij, het Inloophuis Veteranen en PvdA Maastricht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee