Nederlands gezin overleeft raketaanval Hamas: ‘Ik ben niet bang, alleen pissig’

Print
Nederlands gezin overleeft raketaanval Hamas: ‘Ik ben niet bang, alleen pissig’

Mirjam en Raymond Reijnen werkten in Nederland bij de brandweer en doen dat nu ook in Israël. Afbeelding: AD/Privéfoto

De Rotterdamse Mirjam en Raymond Reijnen kregen de schrik van hun leven toen hun huis in Israël zaterdagochtend vol werd geraakt door een raketaanval. Het gezin woont sinds een jaar in een kibboets in het stadje Nahal Oz. ,,We zijn flink geschrokken, maar we worden goed opgevangen door de buren’’, vertelt Raymond Reijnen.

Het Joodse gezin verhuisde vorig jaar van Rotterdam naar Israël. Het stel woont nu met hun drie kinderen op nog geen kilometer van de grens met de Gazastrook en werkt bij de brandweer. ,,We horen hier thuis, in Europa weet je niet meer wie je kunt vertrouwen’’, aldus Raymond. Hij en zijn vrouw willen dat hun kinderen opgroeien in een Joodse gemeenschap. Maar het gebied bij de Gazastrook is ook het epicentrum van geweld tussen Israël en Hamas. ,,Je weet dat je dit soort dingen kunt verwachten, maar het went natuurlijk nooit’’, aldus Raymond Reijnen.

Harde explosie

Een raket sloeg rechtstreeks in de woning van de Rotterdammers en boorde een groot gat in het huis. Op Israëlische televisie verklaarde het gezin dat ze op het moment van de aanval in hun schuilkelderkamer verbleven. ,,We hoorden een explosie die veel harder klonk dan normaal. Het huis trilde en ons brandalarm ging af. Ik zei tegen mijn man: ‘Dit is niet goed’’’, aldus Mirjam Reijnen.

Het stel verblijft momenteel bij vrienden die ook in de kibboets wonen. ,,Dat is het mooie van deze woonomgeving. Iedereen leeft met elkaar mee, iedereen is er voor elkaar’’, vertelt Raymond. ,,Vlak na de aanval zei ik: ‘Ik zou nu wel een biertje lusten.’ Vijf minuten later stond een buurman voor me met een biertje. Hoe gek is dat.’’ De Rotterdammer zegt inmiddels van de schrik bekomen te zijn. ,,Het is maar een huis, ik ben niet bang, alleen pissig. Alles is vernield.’’ Hamas vuurde zaterdag ongeveer 250 kleine raketten af op Israël. Hierbij raakten zeker vier Israëliërs gewond, onder wie een 80-jarige vrouw.

Zes doden bij tegenaanval

Het Israëlische leger voerde daarop luchtaanvallen uit, waarbij zes Palestijnen om het leven kwamen, onder wie een meisje van 14 maanden en haar 37-jarige moeder. Ook vielen er zeker veertig gewonden, aldus de Palestijnse autoriteiten. Volgens Jeruzalem zijn de lanceerplekken vanwaar de raketten waren afgeschoten, onder vuur genomen door gevechtsvliegtuigen. Tanks aan de grens hebben stellingen van Hamas beschoten.

De Europese Unie heeft een oproep gedaan te stoppen met het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook en steunt pogingen van de Verenigde Naties en Egypte om de gemoederen tot bedaren te brengen.

De Turkse regering reageerde woedend op de Israëlische luchtaanvallen en noemt die ‘disproportionele acties’. Volgens de Turken werd bij de aanvallen ook een gebouw getroffen waarin het Turkse staatspersbureau Anadolu is gevestigd. Minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu spreekt van ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Het land roept de internationale gemeenschap op om te zorgen dat de spanningen in de afnemen.