Kamervragen CDA na geschreeuw dodenherdenking in Vught

Print
Kamervragen CDA na geschreeuw dodenherdenking in Vught

Gevangenen van PI Vught verstoorden de dodenherdenking met geschreeuw. Afbeelding: ANP XTRA

Het CDA wil maatregelen tegen degenen die zaterdag de dodenherdenking in Vught verstoorden met geschreeuw. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die zelf bij de herdenking was, heeft Kamervragen gesteld over het incident.

Tijdens de herdenking was geschreeuw te horen, waarschijnlijk vanuit de Penitentiaire Inrichting Vucht. Volgens Van Toorenburg heeft het geschreeuw mensen die bij de herdenking aanwezig waren, ,,diep geraakt’‘. Eerder zei ze tegen het Brabants Dagblad dat gevangenen ,,schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden.”

Lees ook: ‘Allahoe Akbar-kreet tijdens dodenherdenking was gecoördineerde actie door gevangenen PI Vught’

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid is er inderdaad geschreeuwd vanuit de gevangenis. Volgens hem begon iemand te schreeuwen van uit zijn cel, waarna hij direct in een isoleercel is gezet. Met andere gedetineerden die meeschreeuwden, wordt nog gesproken. ,,Indien noodzakelijk, zullen er maatregelen worden genomen. Dit is respectloos en totaal onacceptabel.”