Vijftien miljoen extra voor viering 75 jaar vrijheid

Print
Vijftien miljoen extra voor viering 75 jaar vrijheid

Staatssecretaris Paul Blokhuis, minister Ank Bijlenveld van Defensie en premier Mark Rutte tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam. Afbeelding: ANP

Het kabinet trekt 15 miljoen euro extra uit voor de viering van 75 jaar vrijheid. Er was al 9 miljoen gereserveerd voor dit doel.

De viering begint op 31 augustus bij de herdenking van de slag om de Schelde, en duurt tot 24 oktober 2020, de dag waarop de Verenigde Naties 75 jaar bestaan.

Respect

,,Onze vrijheid moeten we koesteren. Weten en voelen wat het echt betekent om vrij te zijn’‘, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis. ,,Om te leven in een democratische samenleving. Een samenleving waarin we elkaar met respect behandelen en waarin iedereen kan vertrouwen op ons rechtssysteem. Dat zijn waarden die niet vanzelfsprekend zijn. Hier moeten we altijd aandacht aan besteden.”

Lees ook: Nederland herdenkt oorlogsdaden met twee minuten stilte

Het extra geld gaat onder meer naar het moderniseren van oorlogsmusea, wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en naar het toegankelijker maken van digitale bronnen en archieven over de Tweede Wereldoorlog, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →