Fietsexamens in de knel door tekort aan vrijwilligers: ‘Ouders hebben het te druk’

Print
Fietsexamens in de knel door tekort aan vrijwilligers: ‘Ouders hebben het te druk’

Afbeelding: Bart Coenders

Born / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

De afdeling Veilig Verkeer Nederland Sittard-Geleen-Born heeft dringend behoefte aan vrijwilligers die controleren bij de fietsexamens van basisschoolleerlingen. Ook andere afdelingen hebben dat probleem.

Aan het VVN praktisch Verkeersexamen in mei doen twaalf basisscholen mee in Sittard, Geleen en Born. In totaal gaat het om zo’n achthonderd leerlingen uit groep zeven en acht die dit jaar op de fiets stappen om te toetsen of ze veilig gedrag vertonen in het echte verkeer.

Langs elke route zijn vijftien vrijwilligers nodig die de kinderen langs de route kunnen controleren. Lia Cleef van VVN Sittard-Geleen-Born is al ruim vier jaar betrokken bij de organisatie van de praktijkexamens en merkt dat het ieder jaar moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Met name in Geleen ontbreken dit jaar handjes.

Aanwas

De huidige groep bestaat voornamelijk uit oudere vrijwilligers van tussen de 75 en 80 jaar. Nieuwe aanwas blijft uit. Cleef: „Ouders hebben het vaak te druk. Terwijl de examens heel belangrijk zijn.” Als een kind zakt, wordt dat teruggekoppeld naar de ouders. Die weten dan dat het kind nog niet veilig alleen de straat op kan met de fiets. Vervolgens kunnen ze contact met VVN opnemen die ze toelicht waar nog aan moet worden gewerkt. Cleef: „Het gaat om de veiligheid van onze kinderen. Het wordt niet makkelijker op de wegen.”

Uitkering

Ook de VVN afdeling Beekdaelen heeft veel moeite met het vinden van voldoende vrijwilligers, laat Herman Palm weten. Hij voegt daaraan toe dat het waarschijnlijk een landelijk probleem is. „Vorig jaar hebben we zelfs geprobeerd om via de gemeente Nuth mensen die een uitkering krijgen te laten meehelpen. Dat is toen niet gelukt.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →