Huub Stevens redt ook zijn geliefde Schalke uit degradatienood

Print
Huub Stevens redt ook zijn geliefde Schalke uit degradatienood

Afbeelding: DPA

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak - Huub Stevens heeft weer een Duitse voetbalclub in degradatienood gered. Dankzij het 0-0 gelijkspel op eigen veld tegen FC Augsburg stelde hij zondagmiddag het klassebehoud voor Schalke 04 in de Bundesliga veilig.

Directe concurrent VfB Stuttgart verloor zaterdag al in Berlijn met 3-1 bij Hertha BSC, zodat Schalke op de ranglijst niet meer kan worden bijgehaald. Schalke is na 33 speeldagen zeker van tenminste de vijftiende plek in de eindrangschikking en kan daardoor niet meer degraderen. 

Echt spannend en opwindend werd het maar niet in de Veltins Arena. Augsburg was al zeker van lijfsbehoud, maar ook de ploeg van Jeffrey Gouweleeuw voelde zich niet geroepen om er een voetbalshow van te maken. Schalke maakte nog het meeste aanspraak op de overwinning. De jonge invaller Rabbi Matondo (19) kreeg in de slotfase een aantal prima mogelijkheden om de thuisploeg aan drie punten te helpen. Maar zelfs vanaf twee meter kreeg de Welshman de bal niet langs doelman Gregor Kobel.

Het mocht de pret niet drukken in Gelsenkirchen, waar Stevens de klus klaarde als tijdelijke opvolger van Domenico Tedesco. Nadat hij eerder VfB Stuttgart (2x) en HSV behoedde voor degradatie, bleek hij ook voor Schalke de ideale ‘brandweerman'. 

Hartklachten
Drie jaar geleden ging Huub Stevens (65) met pensioen. Hij kampte met hartklachten. In maart deed Schalke 04, de club waarmee hij de UEFA-beker won, toch weer een beroep op de karaktertrainer uit Limburg. Stevens ging overstag voor zijn geliefde club. En met succes, want Schalke wist op knappe wijze het degradatiespook uit Gelsenkirchen te verjagen. Vooral de sensationele 4-2 overwinning in de derby bij titelkandidaat Borussia Dortmund zal de fans nog lang in herinnering blijven. 

Bij het zwalkende Schalke stond Stevens naar eigen zeggen voor de grootste beproeving ooit. "Dit is echt de zwaarste uitdaging die ik in mijn carrière heb gehad." Voor de Limburgse coach is Schalke zijn laatste klus geweest. Hij zal in het nieuwe seizoen bij de Königsblauen alleen nog actief zijn als lid van de raad van commissarissen. 

Stevens wordt bij Schalke naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd door David Wagner. De Duitser, ex-speler van de club, baarde opzien als trainer van Huddersfield, dat onder zijn leiding naar de Premier League promoveerde. Begin dit jaar stapte hij daar op.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van 'Komt dat Schot', het online voetbalprogramma van De Limburger: