Ajax verovert negentiende KNVB-beker in clubhistorie

Print

Daley Blind met de trofee als winnaar van de KNVB-beker. Afbeelding: BSR Agency

Ajax heeft voor de negentiende keer in de clubgeschiedenis de KNVB-beker gewonnen. In de finale werd Willem II zondag met 4-0 verslagen. Het is de eerste hoofdprijs dit seizoen voor de Amsterdammers, die ook nog jagen op de landstitel en de zege in de Champions League.

Ajax nam voor de pauze al een geruststellende 2-0 voorsprong op het dappere Willem II, dat als underdog brutaal strijd leverde. Maar over anderhalf uur bleek de individuele klasse van Ajax doorslaggevend. . 

Even bestond bij Ajax de vrees dat doelman André Onana niet kon spelen. De sluitpost ging tijdens de warming-up hoofdschuddend het veld af, maar hij stond uiteindelijk toch aan de aftrap.

Willem II startte sterk en fel in de sfeervolle Kuip. Het drong Ajax zelfs regelmatig terug. De eerste grote kans was echter voor de Amsterdammers. Frenkie de Jong zette Donny van de Beek vrij in het zestienmetergebied, waarna Van de Beek aflegde op Huntelaar. De centrumspits tikte de bal voorlangs. Aan de overzijde kreeg Isak voor Willem II een mogelijkheid, maar zijn poging strandde in de Ajax-defensie. 

Na bijna een half uur kwam Willem II met de schrik vrij toen doelman Wellenreuther bij een reddingspoging de bal tegen Ajacied Tadic aansloeg. De keeper van de Tilburgers kon de bal na een scrimmage oppakken. Het had voor Willem II een waarschuwing moeten zijn, want nog voor de rust sloeg Ajax genadeloos toe. Eerst kopte Blind een afgemeten voorzet van Tadic beheerst binnen (1-0) en een minuut later vond Huntelaar, na knap voorbereidend werk van Ziyech, opnieuw een opening in de vijandelijke linies: 2-0.  

Na de rust was Willem II meteen gevaarlijk. Pavlidis had echter te veel tijd nodig om te schieten, waardoor De Ligt kon ingrijpen. Daarna kopte Isak over uit een hoekschop. De Tilburgse storm ging  snel liggen. Onrustig werd het vooral op de tribunes. Er werd nog vuurwerk afgestoken achter het doel van Willem II, waardoor arbiter Gözübüyük zich genoodzaakt zag om het duel even stil te leggen. 

Ajax hield na de onderbreking gemakkelijk controle over de wedstrijd en ging op zoek naar de knock-out. Huntelaar gooide de bekerfinale na 67 minuten met zijn tweede treffer definitief in het slot: 3-0. Met het vierde doelpunt, een knal in de verre hoek van rechtsback Kristensen, werd het kwalifeitsverschil met Willem II nog krachtiger in de score uitgedrukt.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van 'Komt dat Schot', het online voetbalprogramma van De Limburger: