Telefoon ontploft van Maureen (18) na voordragen van ‘indrukwekkend’ gedicht

Print
Telefoon ontploft van Maureen (18) na voordragen van ‘indrukwekkend’ gedicht

Maureen de Witte op de Dam in Amsterdam tijdens het voorlezen van haar gedicht. Afbeelding: Screenshot video

Mooi, ontroerend en indrukwekkend. Het zijn enkele reacties op het gedicht dat Maureen de Witte (18) uit Emmeloord voorlas tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Zelf vond ze het zaterdagavond vooral ‘super gaaf’.

,,Het is een hele eer om daar voor zoveel mensen te mogen staan”, zegt Maureen de volgende ochtend. ,,Toen ik op het bankje zat te wachten, was ik een beetje zenuwachtig. Maar toen ik naar voren liep was ik heel rustig en vond ik het leuk om te doen. Had echt totaal geen last van zenuwen. Voor de vorm keek ik een paar keer naar beneden, maar van het gedicht heb ik niets voorgelezen.”

Opa

Maureen droeg het zelf geschreven gedicht Eén keer vaker... voor. Het gedicht gaat over haar opa die in de Tweede Wereldoorlog vocht voor de Nederlandse strijdkrachten. ,,Ik wilde de oorlog verbinden met het heden en dat kon mooi via mijn opa. Mensen zoals hij hebben ervoor gezorgd dat wij nu in vrijheid leven’’, zei Maureen eerder over de man die zij niet gekend heeft.

Het gedicht maakte indruk, blijkt uit reacties op sociale media. En de berichten die Maureen nog steeds krijgt. ,,Mijn telefoon ontploft. Op het moment sta je voor zó veel mensen en zie je niet aan het publiek wat ze vinden. Als je dan na afloop zulke reacties krijgt is dat héél mooi. Nu moet ik ze allemaal nog beantwoorden.”

Telefoon ontploft van Maureen (18) na voordragen van ‘indrukwekkend’ gedicht
De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Foto: EPA

Bevrijdingsconcert

Het schrijven, de aanloop naar de herdenking en het voordragen; Maureen kijkt terug op een ‘gave en mooie tijd’. Op zondagavond volgt het toetje. Vanuit een bootje mag ze met haar familie naar het Bevrijdingsconcert op de Amstel kijken: ,,Vooraf hadden we dat niet gedacht, maar het is heel leuk dat we ook dit mogen meemaken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →