Vierde klasse G

Martin (91), bijzondere man met de schaal voor kampioen FCV

Print
Martin (91), bijzondere man met de schaal voor kampioen FCV

Martin Billekens overhandigt de kampioensschaal aan aanvoerder Bas Jordan. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Grubbenvorst -

Kampioen was FCV-Venlo donderdag al geworden door het verlies van GFC’33. Die ploeg was de kampioen zondagmiddag wel de baas in een onderling duel: 3-4.

Na afloop ging alle aandacht uit naar de man die de schaal uitreikte: Martin Billekens (91), al 70 jaar lid van FCV. Hij had ooit voor VVV kunnen spelen, ware het niet dat zijn gelovige vader dat liever niet had.

Naar je vader luisteren

„Bart Carlier vertrok bij VVV en toen is Gijs Nass bij me op bezoek geweest”, zegt Martin Billekens. „Of ik zijn plek als linksbuiten wilde innemen. Mijn vader had dat liever niet. FCV was destijds nog RK (rooms-katholiek, red.) en VVV niet. Mijn vader was een gelovig man en die vond een overstap naar VVV geen goed idee. Toentertijd luisterde je nog naar je vader, hè. Het was net voor het betaald voetbal zijn intrede deed in 1954. Hij zei: als je niet naar VVV gaat, betaal ik je wel. Per overwinning twee gulden vijftig en voor elk gelijkspel een gulden. Nou, we verloren meestal dus heel veel heeft die afspraak hem niet gekost.”

Zeventig jaar lid

Spijt van zijn besluit heeft de inmiddels 91-jarige Billekens nooit gehad. En als hij de overstap wel had gemaakt, had hij nu waarschijnlijk ook niet bij FCV langs de kant gestaan.

Terwijl het eerste van ut Ven de wedstrijd tegen GFC’33 afwerkt, vertelt Billekens in geuren en kleuren over zijn inmiddels zeventig jaar durende lidmaatschap van FCV. Hij is elke thuiswedstrijd aanwezig bij de club waar hij zich in 1940 op dertienjarige leeftijd aanmeldde als lid.

Tankgracht door het veld

„De oorlog was net begonnen, maar we hebben altijd kunnen voetballen. Na de oorlog was dat wel anders. Dwars door het veld lag een tankgracht van vijf meter breed en vijf meter diep. Daar konden we weinig meer mee”, vertelt Billekens net na de rust, als FCV met 1-3 achter staat. „Het zit er niet meer in vandaag, denk ik.”

Maar het kampioenschap, dat is toch al binnen. FCV maakt het nog weg spannend door in de laatste minuut terug te komen tot 3-4. Is meneer Billekens zelf ooit kampioen geworden met FCV? „Nee, met het eerste elftal nooit. Wel een keer met het vierde elftal. Met het eerste speelden we altijd derde klasse.”

Dat is ook het niveau waar FCV naar terugkeert na de zomer, dankzij een overtuigend kampioenschap. En de schaal die daarbij hoort, komt uit handen van Martin. „Het is een mooie dag. Ik ben blij dat ik dit nog mag meemaken.”