Eerste klasse D

Na winst voetbalt Venlosche Boys nog een jaar in eerste klasse

Print
Na winst voetbalt Venlosche Boys nog een jaar in eerste klasse

Na een sterke tweede seizoenshelft is Venlosche Boys veilig. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum -

Uitgerekend op 5 mei heeft Venlosche Boys zich weten te verzekeren van nog een jaar in de eerste klasse. Een inspiratieloos Wittenhorst werd zondagmiddag met 3-0 verslagen door de ploeg van Sjoerd van der Coelen.

5 mei 2019. Het is de dag van de Nederlandse bekerfinale, de dag van 74 jaar vrijheid in het westen van Europa en de dag dat Venlosche Boys en Wittenhorst het restant van hun op 10 maart jongstleden gestaakte wedstrijd moeten uitspelen.

Na een kwartier besefte scheidsrechter Rachid Hajo toen dat er met windkracht acht toch echt niet viel te voetballen. De vangnetten achter het doel begaven het zelfs.

Niets meer op het spel

Bij een stand van 1-0 door een doelpunt van Frans Nowacki wordt vanaf de zestiende minuut verder gevoetbald. De wedstrijd begint met een corner voor de thuisploeg. Venlosche Boys moet winnen om rechtstreekse handhaving veilig te stellen in de eerste klasse D. Voor Wittenhorst staat er helemaal niets meer op het spel. Dat valt ook goed te zien.

Uiteindelijk mag de ploeg van trainer Ton Kosterman nog blij zijn dat Venlosche Boys alleen via Ibo Arbag en Rody van den Heuvel de score opvoert. Sjors Boots mist bij 3-0 nog een strafschop en daarnaast laten de Venlonaren nog een heleboel kansen liggen.

Speciale band

„Dit doet mij net zoveel pijn als de nederlaag vorige week tegen Venray (1-4). Het enige positieve wat ik je kan vertellen is dat ik Sjoerd volgend jaar weer tegenkom”, zegt Kosterman na afloop.

Sjoerd is uiteraard Sjoerd van der Coelen, trainer van Venlosche Boys, die na de winterstop een sterke reeks neerzette waardoor Venlosche Boys drie wedstrijden voor het einde van de competitie al verzekerd is van nog een jaar voetbal in de eerste klasse.

Van der Coelen en Kosterman hebben een speciale band. In het seizoen 1996-1997 liet Kosterman als trainer de 17-jarige Van der Coelen debuteren in het eerste elftal van EWC’46, destijds uitkomend in de vierde klasse.

Finales van Ajax

Voorafgaand aan de wedstrijd heeft het tweetal het nog over hun gezamenlijke periode. „Een mooi begin van mijn trainerscarrière. Het enige nadeel was dat ik toen niet meer naar alle wedstrijden van Ajax kon gaan”, lacht Kosterman die zo’n beetje alle finales in de jaren negentig van de Amsterdammers live zag. „Turijn, Wenen, Rome. Noem maar op. Ik was er bij. Wat een herinneringen.”

Na afloop is de grijns op Kostermans gezicht verdwenen. Dan dwaalt alleen nog die verschrikkelijk slechte wedstrijd in Venlo door zijn hoofd. Zelfs een eventuele bekerwinst voor Ajax zal deze dag niet meer goed kunnen maken. Voor Sjoerd van der Coelen gaat 5 mei 2019 echter de boeken als de dag van de bevrijding. Van het degradatiespook welteverstaan.