Russisch vliegtuig maakt al brandend noodlanding: 41 doden

Print
Russisch vliegtuig maakt al brandend noodlanding: 41 doden

De SSJ-100 aircraft van Aeroflot Airlines tijdens de noodlanding op vliegveld Sheremetyevo in Moskou. Afbeelding: AP

Een Russisch vliegtuig heeft zondag al brandend een noodlanding gemaakt in Moskou. Daarbij vielen 41 doden, onder wie twee kinderen. Er waren 73 passagiers aan boord en vijf bemanningsleden. Zeker tien mensen raakten gewond. De brand zou zijn ontstaan na een te harde landing.

De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend. Op amateurbeelden is te zien hoe het vliegtuig al brandend over de landingsbaan raast en een stuk verderop in vlammen tot stilstand komt. Zeker is dat 37 mensen de ramp hebben overleefd.

In eerste instantie gingen de autoriteiten nog uit van dertien doden. Dat aantal is inmiddels bijgesteld naar boven. Volgens de autoriteiten zaten de meeste doden in het staartstuk. Getuigen meldden dat er al vlammen uit de staart van het vliegtuig kwamen tijdens de landing. Direct na de landing ontstond er een enorme vuurbal.

Het vliegtuig was onderweg naar Moermansk, toen het vlak na vertrek terugkeerde vanwege een kortsluiting in het elektrische circuit aan boord. Direct na de landing ontstond er een enorme vuurbal.

Bombarie

Het vliegtuig, een SSJ100 (ook wel Superjet genaamd) is een relatief nieuw vliegtuig. ontworpen om de oude Sovjetvloot te vervangen. Het toestel werd met veel bombarie geïntroduceerd om te bewijzen dat de Russische vliegtuigindustrie op de weg terug is.

Het model vliegt voornamelijk in Rusland,maar wordt ook gebruikt in andere landen, zoals Armenië en Mexico. Het fatale ongeluk in Moskou is het tweede grote incident met de Superjet, in 2012 vloog een SSJ100 tegen een berg tijdens een demonstratievlucht. Alle 45 inzittenden kwamen toen om.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →