Moskee Sittard wil proef met eigen beveiliging

Print
Moskee Sittard wil proef met eigen beveiliging

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het bestuur van de Sittardse moskee El Mohsinine wil met de politie een proef starten voor de beveiliging van de moskee.

De voorzitter van de moskee wil eigen mensen trainingen in toezichthouden geven. Verder kan de politie meekijken via de beveiligingscamera’s van de moskee. In de regio Rijnmond gebeurt dat eerste al.

Voorzitter van de moskee Bouchaib Saadane, tevens vicevoorzitter van het Limburgse Provinciaal Platform voor Diversiteit: „De veiligheid die nu geboden wordt, een politiewagen voor de deur, is niet de veiligheid die wij willen. Ik wil mijn geloof niet uitoefenen onder politiebewaking.”

Alarmcentrale

Saadane zegt dat hij in gesprek is met de politie Westelijke Mijnstreek. Een politiewoordvoerder kon dat zondag niet bevestigen. De politie laten meekijken, kan technisch al. Het is daarbij wel noodzakelijk dat de bewakingscamera is aangesloten bij een particuliere alarmcentrale, die de melding door kan zetten aan de politie. Aan het preventief meekijken naar camerabeelden door de politie, zoals Saadane voorstelt, zitten wel wat haken en ogen met betrekking tot de privacy, zegt de woordvoerder.

Christchurch

Omdat maandag de ramadan begint, worden op meerdere plaatsen de moskeeën bewaakt door moskeegangers. Zo wordt de Venlose Tehvit Camii-moskee extra bewaakt door de Turkse gemeenschap. Nederlandse moskeeën zijn op hun hoede in verband met de aanslag op een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in maart dit jaar.

Die dreigende sfeer zegt Saadane persoonlijk niet te herkennen. „Natuurlijk, we zijn geschrokken. Maar we moeten ook geen paniek gaan zaaien.” Saadane spreekt namens zijn moskee in Sittard, maar denkt dat collega-moskeeën positief staan tegenover de proef. „Iedere moskee is zoekende naar passende maatregelen voor veiligheid. We moeten dingen uitproberen, want met nietsdoen schieten we ook niets op.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen