VS sturen oorlogsschepen richting Iran

Print
VS sturen oorlogsschepen richting Iran

De USS Abraham Lincoln. Afbeelding: AP

De Verenigde Staten zullen een vliegdekschip en een bommenwerper inzetten in het Midden Oosten, om daarmee een ‘duidelijke en niet mis te verstane boodschap’ te geven aan Iran.

Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zondag bekendgemaakt. Volgens Bolton is het inzetten van de USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group een antwoord op ‘een aantal verontrustende en escalerende indicaties en waarschuwingen’ van Iran.

Bolton zei in een verklaring dat ‘elke aanval tegen de belangen van de Verenigde Staten of een van hun bondgenoten beantwoord zal worden met meedogenloos geweld’. ,,De Verenigde Staten zoeken geen oorlog met het Iraanse regime, maar we zijn volledig voorbereid om te reageren op elke aanval.’’

Wat de precieze aanleiding is voor het besluit, is niet duidelijk, maar de Amerikaans-Iraanse verhoudingen zijn al tijden slecht. Vorige maand maakten de VS bekend dat het de Iraanse Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie wil gaan bestempelen, wat door Iran als een regelrechte provocatie wordt beschouwd. De Iraniërs hebben op hun beurt gedreigd met afsluiting van de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute. Bijna een vijfde van het oliegebruik wereldwijd passeert door de zeestraat.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen