Tentoonstelling ‘Nooit Bevrijd!: Sinti in Weert en Limburg’ geopend

Print
Tentoonstelling ‘Nooit Bevrijd!: Sinti in Weert en Limburg’ geopend

Wethouder Geert Gabriëls opende samen met Bianca Meinhardt de tentoonstelling. Afbeelding: Arjanne van Voorst

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Onder grote belangstelling, ook vanuit de Sinti gemeenschap, opende wethouder Geert Gabriëls afgelopen vrijdag samen met Bianca Meinhardt de tentoonstelling ‘Nooit Bevrijd!: Sinti in Weert en Limburg’ in Bibliocenter Weert.

Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert, gaf een korte toelichting op de aanleiding van de expositie. Sheila Meinhardt vertelde over de zoektocht naar haar geschiedenis en het trieste lot van de Sinti tijdens de Holocaust. Zij wil zich inzetten om aandacht te vestigen op deze thematiek en werken aan een betere toekomst voor haar kinderen. Het zigeunerorkest ‘TABOR’ zorgde voor de muzikale omlijsting.

De tentoonstelling laat met foto’s, documenten, filmpjes en panelen de geschiedenis van de Sinti zien en gaat ook in op de vervolging van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gesymboliseerd door Settela, ‘het meisje met de hoofddoek’, vastgelegd op een iconische foto, als ze op transport gaat van Westerbork naar Auschwitz in 1944. Lange tijd is gedacht dat het om een Joods meisje ging, maar door onderzoek heeft journalist Aad Wagenaar kunnen achterhalen dat het hier om het Sinti meisje Settela Steinbach uit Limburg gaat. De tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ is tot en met zaterdag 21 september te zien in Bibliocenter Weert. Tevens zijn er drie lezingen over de geschiedenis van de Sinti.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen