‘Universiteitspersoneel vaak geïntimideerd op het werk’

Print
‘Universiteitspersoneel vaak geïntimideerd op het werk’

Afbeelding: Getty Images

Vier op de tien medewerkers op Nederlandse universiteiten hebben te maken met pesten, machtsmisbruik, vernederen, het achterhouden van informatie of seksuele intimidatie door leidinggevenden.

Dat concluderen de vakbonden FNV en VAWO na onderzoek onder ruim 1100 medewerkers. De bonden roepen op tot de oprichting van een externe klachtencommissie. Ook willen ze dat er een speciale ombudsman wordt ingesteld op universiteiten.

Vooral vrouwen (44 procent) hebben negatieve ervaringen, maar ook mannelijke universiteitsmedewerkers (35 procent) hebben er last van. FNV en VAWO noemen de cijfers ,,schokkend’‘ en ,,al lang geen incidenten meer’‘.

Slecht leiderschap

Slecht leiderschap wordt als voornaamste reden genoemd van een sociaal onveilige werkomgeving. Volgens de onderzoekers gaat het in de meeste gevallen om roddelen (48 procent) en het bewust achterhouden van informatie (46 procent). Ook intimidatie of machtsmisbruik door een hoogleraar of leidinggevende scoort hoog met 39 procent.

De Vereniging van Universiteiten VSNU neemt de signalen serieus. ,,We weten dat er situaties zijn waarin onwenselijk gedrag wordt getoond, dat trekken wij ons aan’‘, zegt een woordvoerder. De universiteiten moeten volgens hem zelf onderzoeken in hoeverre hier sprake van is en zorgen voor een veilige werkomgeving.