Schoolklassen Sri Lanka blijven leeg uit angst voor aanslagen

Print
Schoolklassen Sri Lanka blijven leeg uit angst voor aanslagen

Sri Lankaanse soldaten inspecteren een klaslokaal voor aanvang van de lessen. Afbeelding: REUTERS

De staatsscholen in Sri Lanka zijn maandag onder strenge bewaking weer geopend na de terroristische aanslagen op paaszondag. Toch zijn de meeste klassen leeg, omdat veel bezorgde ouders hun kinderen thuishouden.

Twee weken nadat bij zelfmoordaanslagen in hotels en kerken 257 mensen om het leven kwamen, hielden militairen zondag een veiligheidscheck bij scholen, nadat de staatsinstellingen waren gevraagd de deuren weer te openen.

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen en militaire patrouilles bleven de meeste klaslokalen maandag bijna leeg. Veel bezorgde ouders houden hun kinderen thuis, uit vrees voor meer aanslagen door islamitische militanten. Privéscholen, waaronder katholieke instellingen, bleven gesloten.

Lees ook: Politiek relletje in Maastrichtse raad na aanslagen Sri Lanka

Oog op veiligheid

Schoolklassen Sri Lanka blijven leeg uit angst voor aanslagen
Soldaten in Colombo controleren een schoolgebouw op explosieven. Foto: AFP

De autoriteiten schrijven de aanslagen, waarbij ook 42 buitenlanders werden gedood, toe aan twee weinig bekende lokale islamitische groeperingen, de nationale Tawheed Jamaath (NTJ) en Jamathei Millathu Ibrahim (JMI). Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslagen.

Islamitische Staat gaf na het opeisen van de aanslagen een video en foto vrij, waarin de aanslagplegers worden getoond. De aanslagen werden volgens IS gepleegd door acht zelfmoordterroristen. Zeven van hen dragen op de verspreidde foto en video een keffiyeh (sjaal) waardoor ze onherkenbaar zijn.

In reactie op de aanslagen en de door IS geplaatste video heeft president Sirisena van Sri Lanka, met het oog op de nationale veiligheid, een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding afgekondigd. Ook werden de radicale NTJ- en JMI-groeperingen verboden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu