Rotterdam

Havens willen samen CO2 opslaan

Print
Havens willen samen CO2 opslaan

Afbeelding: Getty Images

De havens van Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port (Gent-Terneuzen-Vlissingen) lanceren een gezamenlijk project om grootschalig CO2op te vangen, te vervoeren en op te slaan. Het project heet CO2TransPorts , zo bericht De Belgische krant De Standaard maandag.

De drie havens vragen Europa het te erkennen als Project of Common Interest (PCI), wat de deur zou openen voor aanzienlijke subsidies. In hun aanvraag is sprake van de opslag van 10 miljoen ton CO2. Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten in de havens van Antwerpen, Rotterdam en North Sea Port loopt op tot meer dan 60 miljoen ton CO2, of een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Benelux.

„Op dat vlak zijn we geen concurrenten”, zegt een van de havenbestuurders. „We staan alle drie voor dezelfde uitdaging. In plaats van elk afzonderlijk aan de uitstoot te werken, is het beter de krachten te bundelen.” Het is afwachten of het gezamenlijke CO2-project van Europa een PCI-status krijgt. De beslissing daarover wordt in juni of september verwacht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen