KNVB waarschuwde Roda en twee andere clubs voor Zeeuwse ondernemer

Print
KNVB waarschuwde Roda en twee andere clubs voor Zeeuwse ondernemer

Salar Azimi is eigenaar van Patro Eisden in Maasmechelen. Afbeelding: Merlin Daleman

Kerkrade -

De KNVB heeft Roda JC en twee andere voetbalclubs gewaarschuwd voor de Zeeuwse miljonair Salar Azimi. De voetbalbond kreeg vanuit het openbaar bestuur de tip dat er vraagtekens zijn bij de herkomst van zijn vermogen, blijkt uit onderzoek van NRC. Naast Roda gaat het om NAC en FC Dordrecht.

Azimi zou structureel meer uitgeven dan hij op papier verdiende, zo stellen bronnen binnen de opsporing en het openbaar bestuur. De KNVB zegt dat het besluit van toenmalig operationeel directeur Gijs de Jong om te bellen met betrokken clubs „past in het beleid van de KNVB in deze”.

De voetbalbond waarschuwde de clubs toen zij in zee dreigden te gaan met Azimi of tot een verdere samenwerking over wilden gaan. Bij NAC Breda was de zakenman toen al als sponsor actief. Hij stelde de basisspelers 10.000 euro in het vooruitzicht als ze in 2017 zouden promoveren naar de eredivisie. Dat lukte en Azimi kwam zijn afspraak na.

Banden verbroken

Gesprekken over verdere samenwerking, zoals het kopen van het stadion van NAC, liepen op niks uit. De club verbrak de banden met Azimi, na de waarschuwing van de KNVB.

Lees het complete verhaal: Nederlandse voetbalclubs gewaarschuwd voor zakenman Azimi

Verschillende clubs werden daarna benaderd door Azimi. Onderhandelingen over een overname van het Limburgse Roda JC liepen spaak na een telefoontje uit Zeist. Bij FC Dordrecht had Azimi wel beet. De naam van zijn hotel de Elderschans prijkt dit seizoen, ondanks de waarschuwing van de KNVB, op de rug van het eerste elftal. Ook bij het Zeeuwse Hoek, dat uitkomt in de Derde Divisie Zaterdag, is de miljonair een van de sponsors.

De geldstromen van Salar Azimi vallen al enige tijd op bij verschillende overheidsdiensten in het zuiden. De uitgaven van Azimi staan niet in verhouding tot de inkomsten die hij op papier heeft. Waar de geldstromen van Azimi dan vandaan komen, is een vraagteken.

Eigenaar Patro Eisden

Toen de pogingen in Nederland een club te kopen op niets uitliepen, zocht Azimi zijn heil in het Belgisch-Limburgse Maasmechelen. Daar is hij eigenaar van Patro Eisden dat uitkomt in de tweede klasse amateurs.

Bekijk video: Clubeigenaar (130 kg) van Patro Eisden valt in en scoort uit een penalty

Geconfronteerd met de informatie zegt Azimi zelf voor het eerst te horen over de waarschuwing van de KNVB. „Het doet me niks. Mijn geldstromen zijn zo eerlijk als wat. Ik ben gecontroleerd door de Belastingdienst en die weet precies waar het geld vandaan komt en hoe ik het heb verdiend.”