Biomeiler

‘Tuinder Velden wil een mestfabriek bouwen’

Print
‘Tuinder Velden wil een mestfabriek bouwen’

Tuinbouwbedrijf BioVerbeek in Velden wil een biomeiler bouwen om zijn kassen te verwarmen. Afbeelding: BioVerbeek

Velden -

Tuinbouwbedrijf BioVerbeek in Velden wil geen compostinstallatie bouwen om zijn kassen te verwarmen, maar om afval te verwerken. Het is vooral een mestfabriek.

Tot die conclusie komt Jev Kuznetsov, voorzitter van buurtvereniging Mooi Schandelo. Hij baseert zich op onderzoek in opdracht van de gemeente Venlo, dat na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur is vrijgegeven.

Varkensmest

BioVerbeek wil van het gas af. Dat wil het bereiken door de warmte te gebruiken die vrijkomt bij het composteren van afval uit de land- en tuinbouw, zoals plantenresten en varkensmest. Het bedrijf is daarom van plan een biomeiler te bouwen. BioVerbeek richtte een verzoek aan de gemeente, die liet onderzoeken of zo’n compostinstallatie de beste oplossing is. Zo moest bekeken worden of ook bedrijven en woningen in de buurt profiteren van de warmte.

Adviesbureau CE Delft meent dat de biomeiler van BioVerbeek als een ‘nieuwe economische activiteit’ moet worden gezien. Met het verwerken van afval, zodat dat beter in het buitenland verkocht kan worden, is meer geld te verdienen dan met het opwekken van warmte.

Geothermie

Met die warmte kan BioVerbeek nog steeds niet helemaal in zijn behoefte voorzien. In de winter zal nog altijd gas moeten worden gestookt. Daarbij is de biomeiler niet geschikt bedrijven en huizen in de buurt van warmte te voorzien, en is dat ook niet de bedoeling van BioVerbeek. CE Delft meent dat geothermie (aardwarmte) de beste klimaatneutrale warmtevoorziening is.

Mede op basis van het onderzoek liet de gemeente eerder weten dat ze positief tegenover het initiatief staat. Inmiddels is echter gebleken dat de provincie de instantie is die de vergunning moet verlenen en niet de gemeente.

Uitstoot

Mooi Schandelo is tegen de ‘mestfabriek’. De omwonenden vrezen het vrachtverkeer door dorp of natuurgebied Zwart Water en de uitstoot van schadelijke stoffen. Fons Verbeek, mededirecteur van BioVerbeek, bestrijdt dat afvalverwerking een nieuwe activiteit is. „We willen warmte opwekken, niet meer en niet minder. De verkoop van compost helpt de kosten te beperken.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →