Haalbaarheidsstudie voor bios of filmhuis in Gasthoês Horst

Print
Haalbaarheidsstudie voor bios of filmhuis in Gasthoês Horst

Raad Horst buigt zich dinsdag over de organisatie in het Gasthoês. Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Er moet een haalbaarheidsstudie komen naar de mogelijkheden voor een bioscoop of filmhuis in het Gasthoês in Horst. Dat staat onder meer in het conceptplan voor de nieuwe organisatie die het Gasthoês naar een hoger plan moet tillen.

Het nieuwe Gasthoês moet na de verbouwing die momenteel plaatsvindt veel meer worden dan een gemeenschapshuis voor de verenigingen van Horst, een bibliotheek en een theater. Bedoeling is, dat hier onder de vlag van ‘Herberg de Troost’ ook een cultureel broeinest ontstaat. In het Gasthoês van de toekomst zal niet alleen de plaatselijke ouderenvereniging een kaartje leggen.

Rowwen Hèze

Er komt ook ruimte voor vernieuwende, culturele projecten die een breed publiek gaan trekken. Van jong tot oud, in de eerste plaats uit de zestien dorpskernen van Horst aan de Maas maar eventueel ook ver daarbuiten. Tren van Enckevort en Jack Poels (Rowwen Hèze) en Fred Houben (Heideroosjes) verbinden hun naam aan dit Horster broeinest van cultuur. Maar dan moet de gemeenteraad van Horst aan de Maas dinsdagavond tijdens de raadsvergadering wel definitief besluiten dat Herberg de Troost de komende vijf jaar vanuit het Gasthoês aan de slag gaat als culturele vernieuwer.

Businessplan

In het businessplan van Herberg de Troost staat te lezen dat het collectief straks geheel zelfstandig de rol van programmeur op zich wil nemen. Het aantal voorstellingen van huidige stichting Kukeleku zal vijf jaar na de start van het collectief op jaarbasis met minstens twintig professionele theaterprogramma’s zijn uitgebreid, zo is de bedoeling. Gedacht moet worden aan cabaret, toneel, muziek en geëngageerd theater voor een breed publiek.

Lokaal talent uit Horst aan de Maas krijgt de kans om in het voorprogramma van deze acts te staan. Verder komt er een jaarlijkse aftrap van het culturele seizoen in de vorm van een festival dat een breed publiek moet trekken. Ook wil Herberg de Troost dat onderzocht wordt of er mogelijkheden zijn voor een filmhuis of bioscoop. Nieuwe culturele initiatieven die eventueel in samenwerking met de overige gebruikers van het Gasthoês tot stand gaan komen, zullen dit broeinest van cultuur compleet maken, zo hopen de plannenmakers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen