VVD’ers woest op lijsttrekker Jorritsma: ‘Zo ga je niet met elkaar om’

Print
VVD’ers woest op lijsttrekker Jorritsma: ‘Zo ga je niet met elkaar om’

Annemarie Jorritsma. Afbeelding: ANP

Een meerderheid van de VVD-senaatsfractie is woedend op VVD-lijstaanvoerder Annemarie Jorritsma. Aan de vooravond van Koningsdag gooide Jorritsma VVD-senator Anne-Wil Duthler uit de fractie zonder de andere senatoren te raadplegen.

De senaatsfractie roept vandaag haar eigen voorzitter Jorritsma op het matje op een geheime locatie. „Ze heeft zich te verantwoorden voor haar eigenzinnige stijl’’, zegt een Eerste Kamerlid.

„Zo ga je niet met elkaar om”, zegt een andere senator. „Dit is puur paniekvoetbal: iemand eruit gooien en dan zelf op vakantie gaan”, analyseert een derde senator.

Verbijsterd

Een meerderheid van de VVD-senaatsfractie is verbijsterd door de manier waarop er met een collega is omgegaan. Aanvankelijk wilde het fractiebestuur pas op 14 mei vergaderen, maar daar is een stokje voor gestoken. De dertienkoppige fractie komt daarom terug van het mei-reces voor een ingelast overleg, om de ergernissen over Jorritsma van zich af te praten.

Lees ook: VVD zet omstreden senator Duthler uit fractie

Meerdere senatoren vinden het fout dat de partijvoorzitter en de senaatsfractievoorzitter in een onderonsje hebben besloten dat een Eerste Kamerlid moet ophoepelen.

Discipelen

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Jorritsma wordt afgezet, al was het maar omdat acht van de dertien senatoren niet terugkeren in de nieuwe senaatsfractie. Op 4 juni neemt de huidige Eerste Kamer afscheid. „In de nieuwe fractie zitten straks alleen nog maar discipelen”, smaalt een vertrekker. Geen van de senatoren wil met naam worden geciteerd.

Op vrijdag 26 april besloot Jorritsma met partijvoorzitter Christiane van de Wal dat Duthler uit de fractie moest. Zij was in opspraak geraakt door publicaties van onderzoeksjournalisten van website Follow the Money en Quote, waarbij haar integriteit in het geding was.

Adviesbureau

Duthler kwam onder vuur te liggen omdat ze voor een wet stemde, terwijl het adviesbureau van haar en haar man had mee­gewerkt aan de totstandkoming ervan. Quote schreef later ook dat de bedrijven van het echtpaar niet of te laat betaalden. Het blad hoefde van de rechter niet te rectificeren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen