Heerlen wil meedoen aan proef met gereguleerde hennepteelt

© De Limburger

Heerlen gaat zich aanmelden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid om mee te doen aan het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat heeft het college van B&W dinsdagochtend besloten.

Frank Benneker

De bedoeling van het experiment is coffeeshops cannabis te leveren in een ‘gesloten coffeeshopketen’. Hierdoor is er controle op de kwaliteit van de geleverde cannabis. Uit het experiment moet blijken wat de effecten zijn op de openbare orde, volksgezondheid en criminaliteit.

Proef

De gemeente onderschrijft de doelstellingen van het experiment. Heerlen nam in 2014, onder toenmalig burgemeester Paul Depla, samen met andere gemeenten het initiatief om de levering van cannabis aan de coffeeshops beter te regelen. Heerlen deed dit vanwege de verbetering van de veiligheid in de wijken en de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in verband met softdrugs.

In januari liet waarnemend burgemeester Emile Roemer de gemeenteraad weten dat er snel duidelijkheid zou komen of Heerlen zich zou aanmelden. Dat was onder meer afhankelijk van hoe de politiek in Den Haag invulling aan de proef zou geven.

Duidelijkheid

„We wilden eerst duidelijkheid over het aantal gemeenten dat aan de proef mee zou doen en of het ingezetenencriterium bij de proef zou gelden”, zegt waarnemend burgemeester Emile Roemer. „Dat laatste blijkt het geval te zijn. Ook wilden we weten of coffeeshophouders ook bij andere telers in de keten zouden mogen kopen. Nog niet alles is helemaal duidelijk, maar voor ons is het voldoende helder om ons aan te melden.”

In het zogeheten Experiment Gesloten Coffeeshopketen wordt de hele productie en distributieketen van wiet en hasj ondergebracht. Geselecteerde telers zullen softdrugs produceren voor coffeeshops. Deelnemende coffeeshops mogen enkel bij deze telers afnemen, die op hun beurt weer alleen aan deelnemende verkopers mogen leveren. Zo ontstaat een gesloten coffeeshopketen.

Tien gemeenten

In de proef is plek voor tien gemeenten. Het ministerie gaat uit van twee gemeenten met meer dan tien shops, vier gemeenten met tussen de drie en tien shops, en vier gemeenten met één of twee shops. Heerlen valt met drie coffeeshops in de middelste categorie. Mocht Heerlen voor de proef geselecteerd worden, dan moeten alle drie de coffeeshops in de gemeente onderdeel worden van de gesloten keten.