Bleumkes vaan Geluk zet eenzame ouderen in het zonnetje

Print
Bleumkes vaan Geluk zet eenzame ouderen in het zonnetje

Een Bleumke vaan Geluk zorgt altijd voor een glimlach op het gezicht van de ontvanger. Afbeelding: Isabelle Vaessen

Lottum -

De cijfers liegen er niet om; bijna de helft van de ouderen in de gemeente Horst aan de Maas voelt zich in meer of mindere mate eenzaam. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem, richtte Miranda Hermkens uit Lottum daarom begin dit jaar Bleumkes vaan Geluk op. Een geheel belangeloos initiatief waarmee ze eenzame ouderen verrast met een bloemetje met als belangrijkste boodschap: ‘Er wordt aan jullie gedacht.’

„In november 2018 zag ik op L1 TV een interview met één van de initiatiefnemers van Bloemenhart, een stichting die eenzame ouderen in Parkstad Limburg verrast met een bloemetje”, vertelt Miranda. „Ik was meteen onder de indruk en dacht: ‘Wat een geweldig initiatief! Hoe mooi zou het zijn om dit ook in Horst aan de Maas te realiseren?’ Het verhaal bleef door mijn hoofd spoken en liet me niet meer los. Ik moest hier iets mee doen.” Begin 2019 begon Miranda daarom met het oprichten van Bleumkes vaan Geluk. „In januari ben ik gestart met het schrijven van een plan van aanpak en vervolgens met het aanschrijven van potentiële sponsoren, want zonder bloemen zou Bleumkes vaan Geluk niet kunnen bestaan. Gelukkig reageerden enkele ondernemers enthousiast op mijn initiatief en kon ik echt van start.” Zo ontstond Bleumkes vaan Geluk, een vrijwillig initiatief waarmee Miranda maandelijks een aantal eenzame ouderen verrast met een bloemetje. De doelstelling van dit initiatief is niet om eenzaamheid op te lossen maar om deze mensen te laten weten dat ze er mogen zijn en niet vergeten worden.

Toereikende hand

„Ik ben zelf op een leeftijd dat een gedeelte van mijn persoonlijke omgeving (moeder, vader, ooms, tantes) ook tot de doelgroep ‘ouderen’ behoort. Ik zie van dichtbij wat het betekent wanneer een partner overlijdt of wanneer de mobiliteit het stukje bij beetje laat afweten. Het verdriet rondom dit verlies is groot en men weet vaak niet meer zo goed hoe je het leven nog een waardevolle invulling kunt geven. Hulp vragen is niet gemakkelijk en bij velen bestaat ook nog eens een gevoel van schaamte. Elke toereikende hand is dan meer dan welkom”, aldus Miranda.

Eenzaamheid

Dat eenzaamheid een thema is dat bij veel mensen speelt, bleek opnieuw toen Miranda een aantal weken geleden met Bleumkes vaan Geluk bij Jumbo Phicoop Sevenum stond waar mensen eenzame ouderen konden voordragen voor een bloemetje. „Ik kreeg in twee dagen 35 nieuwe aanmeldingen dus ik mag de komende maanden volop mensen gaan verrassen met een bezoek en een bloemetje.” Maar zo’n mooi initiatief doet ook direct de vraag rijzen of het emotioneel niet ook heel moeilijk vrijwilligerswerk is. „Natuurlijk is het horen, zien en voelen van verdriet niet gemakkelijk, maar het is onlosmakelijk verbonden aan ieder mensenleven en te waardevol om niet te vertellen. Het zijn vaak verhalen met een persoonlijk verlies maar tegelijkertijd zit in deze verhalen ook ontzettend veel liefde. Wanneer ik na mijn bezoekjes naar huis ga, overheerst toch een gevoel van oprechte dankbaarheid. Want wat is er mooier dan die glimlach op het gezicht van iemand die ik heb mogen verrassen met een bloemetje en een mooie boodschap?”, sluit Miranda af.

Wie meer informatie wil over Bleumkes vaan Geluk of zelf iemand wil voordragen voor een bloemetje kan terecht op www.bleumkesvaangeluk.home.blog of via de Facebookpagina van het initiatief.