Hof stelt oordeel in chroom6-zaak uit

Print
Hof stelt oordeel in chroom6-zaak uit

Een POMS-depot in Eygelshoven. Afbeelding: ANP

Brunssum / Eygelshoven -

Het gerechtshof in Den Bosch heeft zich nog geen eindoordeel gevormd in de chroom6-zaak: de eis tot schadevergoeding van de Heerlense advocaat Rob Bedaux namens vier ziek geworden ex-POMS-werknemers..

De rechters willen eerst van beide partijen, de raadsman en de door hem gedaagde Staat, op meerdere punten aanvullende informatie.

Dat blijkt uit een dinsdagochtend gewezen tussenvonnis.

Het Hof wil bijvoorbeeld meer horen over (de implicatie) van het vorig jaar gepubliceerde RIVM-rapport, dat zo scherp oordeelde over de rol van Defensie als werkgever op de POMS-sites in onder meer Brunssum en Eygelshoven. Ze is daar, aldus het RIVM, ‘ernstig tekort geschoten in haar zorgplicht’, waar het gaat om de bescherming tegen blootstelling aan de giftige stof chroom6. Het Hof wil weten hoe het zit met de aansprakelijkheidsstellingen van de oud-medewerkers. Tijdens die volgende zitting kan, aldus het Hof, ook worden bekeken in hoeverre een minnelijke regeling tussen de zieke POMS’ers en de Staat mogelijk is.

Foute loket

Eerder ving Bedaux, pleitend namens de Stichting Gevaarlijke Stoffen NL-POMS, in dezelfde zaak bot bij de rechtbank in Maastricht. Begin vorig jaar hoorde de advocaat daar dat hij zich bij het foute loket had gemeld. Omdat zijn cliënten vooral voormalige ambtenaren zijn, had hij zich moeten wenden tot de bestuursrechter, in plaats van te kiezen voor een civiele zaak. Bedaux ging tegen dat vonnis in beroep.

Het Hof spreekt zich nu nog niet uit over de ontvankelijkheid van de eisers, maar suggereert wel dat de vordering wellicht het beste door de civiele rechter beoordeeld kan worden. De rechters stippen echter ook aan dat de stichting in wezen een financiële vergoeding vordert en dat dit via deze collectieve actie niet mogelijk is.

Hof stelt oordeel in chroom6-zaak uit
Beelden uit de straal- en spuitcabines op de voormalige POMS-sites waar werd gewerkt met kankerverwekkende CARC-verf (rechtsonder etiket). Afbeelding:De Limburger/Defensie

Gematigd positief

De advocaat reageert gematigd positief. Hij leest in het tussenvonnis een aankondiging dat het vonnis van de rechtbank zal worden vernietigd. “Daarmee is de zaak weer open”, aldus Bedaux. Wat betreft het idee van het Hof te kijken naar de mogelijkheid van een minnelijke regeling, kondigt hij nu al aan dat, als het tot zo’n comparitie komt, hij zeker zal vasthouden aan een vergoeding voor alle chroom6-slachtoffers en niet alleen de vier eisers in deze zaak.

Er is nog geen nieuwe zittingsdatum bepaald, maar het lijkt erop dat de zaak pas dit najaar weer een inhoudelijk vervolg krijgt.

Defensie kwam na de publicatie van het RIVM-rapport weliswaar met een collectieve compensatieregeling, maar lang niet alle oud-medewerkers kunnen er aanspraak op maken. De aan de regeling gekoppelde lijst met ziektes is te strak wetenschappelijk bepaald, klagen de zieke oud-POMS’ers, die de oppositie in de Tweede Kamer aan hun kant vinden. Diverse fracties pleiten voor een aanvullend schadefonds, waaruit mensen die buiten de boot vallen alsnog genoegdoening kunnen krijgen. Vorige maand nog bleek tijdens een Kamerdebat dat staatssecretaris Visser de zieke medewerkers weliswaar op kleinere punten tegemoet komt, maar de regeling niet structureel uitbreidt.

Bedaux vecht al sinds 2014 voor genoegdoening namens ruim honderd chroom6-zieken. De oud-medewerkers waren op de POMS-sites verantwoordelijk voor de opslag en onderhoud van Amerikaans legermaterieel. Bij het schuren en stralen van de tanks en trucks kwam het zeer kankerverwekkende chroom6 vrij uit de CARC-verflaag waarmee de voertuigen waren behandeld. Eind 2016 klaagde de Heerlense advocaat hiervoor de Staat aan.

..

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen