Echt-Susteren wuift bezwaren telefoonmast weg

Print
Echt-Susteren wuift bezwaren telefoonmast weg

Telefoniemast in aanbouw, ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger/Annemiek Mommers

MariaHoop -

De gemeente Echt-Susteren verwerpt de 41 bezwaren die omwonenden hebben tegen de plaatsing van een zendmast in Maria Hoop.

Hoewel de dekking voor mobiele telefonie in Maria Hoop al jaren te wensen overlaat, krijgt een nieuwe telefoonmast van KPN niet bij iedereen in het dorp de handen op elkaar. Nadat de vergunning voor de bouw van de veertig meter hoge mast in juli 2018 werd verleend, kwamen 41 bezwaren binnen bij de gemeente. Het overgrote deel van de bezwaarmakers woont echter verder dan 300 meter van de zendmast, waardoor zij niet als belanghebbende worden aangemerkt.

De bezwaren richten zich met name op de schadelijke straling die uitgaat van een zendmast. Tijdens een bijeenkomst vorig jaar uitten omwonenden al hun bezorgdheid hierover. Het Antennebureau, het informatiebureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie, stelt dat de straling die uitgaat van de masten schadelijk kan zijn bij het zeer dicht naderen ervan. Gezien de hoogte van veertig meter, overschrijdt de straling aan de voet van de mast de gestelde limieten niet. De bezwarencommissie stelt dat de vergunning op de juiste gronden is verleend.

Scouting

De mast is voorzien op het terrein van scouting Jeanne d’Arc. Voorzitter Paul van Tillo diende geen bezwaar in tegen de mast. „Er staan 45.000 zendmasten in Nederland. Ik vind het verhaal van schadelijke straling dan ook wat vergezocht. Wat de scouting betreft heb ik wel aangegeven dat we graag de ruimte die we kwijt zijn door plaatsing van de mast, op een andere plek kunnen realiseren. In gesprekken met KPN moeten we kijken wat mogelijk is. Het gaat dan om een zitkuil, kampvuurplaats en kabelbaan die we elders op het terrein moeten aanleggen.”

Ook de basisschool in Maria Hoop is die mening toegedaan. „Vanuit de school is geen bezwaar aangetekend”, stelt de woordvoerder van onderwijsstichting Kindante. „Uit de informatie die wij hebben gekregen, blijkt geen aantoonbare schade te verwachten voor leerlingen en medewerkers.”

De bouw van de zendmast start waarschijnlijk na de zomerperiode. Niet bekend is of de bezwaarmakers de gang naar de rechter maken om de bouw alsnog tegen te houden.