Roep uit politiek om noodplan voor mogelijk faillissement Roda JC

Print
Roep uit politiek om noodplan voor mogelijk faillissement Roda JC

Het Parkstad Limburg Stadion. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven -

De Kerkraadse politieke partij Ons Kerkrade wil dat de gemeente een risicoreserve gaat aanleggen om zich zo in te dekken tegen de gevolgen van een mogelijk faillissement van voetbalclub Roda JC.

Mocht Roda failliet gaan, dan zijn de consequenties voor de gemeente Kerkrade groot. Dat komt omdat Kerkrade - vanwege een hulpactie aan de club in het verleden - eigenaar is van het stadion. En dat stadion is nog lang niet afbetaald, er staat nog ruim negentien miljoen euro open.

Scenario’s

Eerder dit jaar werkte de gemeente na een motie van de partij drie scenario’s uit, waarvan de derde het meest zwarte scenario voor zowel gemeente als club betrof: een faillissement. In dat geval betaalt Roda geen stadionhuur meer en moet Kerkrade maximaal negentien miljoen afwaarderen, maar het geld daarvoor ontbreekt. Uiteindelijk zal dat leiden tot het fors snijden in gemeentelijke uitgaven en voorzieningen. Kortom, aanzienlijke gevolgen voor de burgers.

Rond de laatste gemeentelijke hulpoperatie aan Roda vorig jaar bleek al dat er links en rechts grote zorgen zijn over de toekomst van de club. Ook Ons Kerkrade vindt dat er serieus rekening gehouden moet worden met een faillissement. Daarom wil de partij dat de gemeente zich - zij het deels - gaat indekken tegen de mogelijke gevolgen.

Noodzaak

Hoe de risicoreserve moet gaan uitzien, hoeveel geld er in de pot moet en waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet uitgewerkt. „We hebben daar wel ideeën over, maar willen eerst iedereen overtuigen van de noodzaak”, zegt fractieleider John Roland. „Als een meerderheid het plan steunt, willen we het college de opdracht geven de opties uit te werken.”

Lees ook: Analyse: Onzekerheid troef bij noodlijdend Roda

Maandag wordt het plan behandeld in een commissievergadering. Kort daarvoor komt Bert Peels van de stichting Samen Roda JC een update geven over de financiële situatie van de club. Samen Roda JC, een groep ondernemers die voorheen ook bekend stond als de G6 en G7, is de club aan het saneren uit naam van Roda-eigenaar Frits Schrouff.

Presentatie

Roland verwacht niet dat die presentatie invloed zal hebben op het noodplan. „Zolang het stadion niet verkocht is, blijft het gevaar voor de gemeente aanwezig en blijft een reserve noodzakelijk. En ik verwacht niet dat Peels met een koper op de proppen komt.”

Luister ook naar onze wekelijkse voetbalpodcast: