Extreem dure benzine jaagt automobilist Duitsland in

Print
Extreem dure benzine jaagt automobilist Duitsland in

Benzine is in Duitsland 20 tot 30 cent per liter goedkoper. Afbeelding: Shutterstock

Wie een tank heeft met inhoud van 40 liter bespaart zo 12 euro, wie 60 liter tankt in Duitsland is 18 euro goedkoper uit dan bij de Nederlandse pomp.

,,En de verwachting is dat de prijs voorlopig zeker niet daalt, want de prijs voor ruwe olie stijgt alleen maar verder’’, zegt Paul van Selms, brandstofexpert bij consumentencollectief United Consumers.

Deze organisatie houdt al jaren dagelijks de landelijke adviesprijs voor brandstof bij. Van Selms ziet de prijs langzaam stijgen naar recordhoogte. Die recordprijs stamt uit 2012, toen automobilisten liefst 1,89 euro betaalden voor een liter benzine. De huidige literprijs zit daar nu nog 7 cent onder. Van Selms vindt het lastig te voorspellen of het record verbroken wordt en wanneer. ,,Maar duidelijk is wel dat we weer langzaam die kant op kruipen.”

Concurrentie met de buren

De prijsverschillen aan de grens zijn kleiner dan elders in het land, voornamelijk doordat pomphouders hier moeten concurreren met de Duitse buren. ,,Daardoor liggen de prijzen iets dichter bij elkaar, maar in Nederland is een liter zeker 20 cent duurder”, zegt Van Selms. Bij een tank van 40 liter valt nog altijd een besparing van 8 euro te boeken.

Het grote prijsverschil is grotendeels te verklaren door de accijns die de Nederlandse staat heft op brandstof. Meer dan een euro per liter vloeit rechtstreeks de schatkist in. In Duitsland is dat veel minder. ,,Bij hoge benzineprijzen is er één winnaar en dat is de overheid”, stelt Jan Pieter de Wilde van Kuster Olie, de brandstofhandelaar uit Babberich met 26 eigen pompstations in voornamelijk Achterhoek en Liemers.

Kuster Olie heeft sinds een paar jaar ook vijf tankstations in Duitsland en ziet de omzet daar met zo’n 15 procent stijgen als de prijs in Nederland omhoog gaat.

Slimme tanker

Waar het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland extreem groot is, kan de slimme automobilist in de eigen regio ook besparen, blijkt uit gegevens van brandstof-zoeker.nl, een website die de prijzen van bijna 3.500 Nederlandse tankstations vergelijkt. In het uiterste geval is de benzine bij de ene pomp 11 cent per liter duurder dan een pomp een paar honderd meter verderop.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen