Bevrijding

Bevrijdingsjubileum afgesloten met festival op Markt Venlo

Print
Bevrijdingsjubileum afgesloten met festival op Markt Venlo

Deelnemers aan het bevrijdingsjubileum kwamen woensdag bij elkaar in het Munttheater in Weert. Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De 75ste viering van de bevrijding wordt op 3 maart met een klapper afgesloten op de Venlose Markt. De organisatie hoopt een aantal bekende artiesten te strikken.

De omgeving van Arcen werd als laatste plek in Limburg bevrijd, volgend jaar maart exact 75 jaar geleden. In de dorpjes zelf zal daar die dag uitgebreid bij stilgestaan worden. Tegelijkertijd zal die derde maart even verderop op de Markt in Venlo de grote slotmanifestatie plaatsvinden van het half jaar durende bevrijdingsjubileum. „Een soort festival. Al wordt het zeker geen kopie van het Roermondse bevrijdingsfestival”, zegt projectleider Bata Nijland van de gemeente Venlo.

Ambassadeurs

De programmering is nog niet bekend. In het najaar wordt duidelijk welke artiesten in 2020 de nieuwe ‘ambassadeurs van de vrijheid’ worden. Dit jaar waren dat Maan, Kraantje Pappie en Sam Feldt. Nijland hoopt uit die vijver een of meerdere artiesten te kunnen strikken. Ook wordt voor de programmering samengewerkt met popzaal Grenswerk. „Het wordt echt een knallende activiteit. We hebben nog elf maanden de tijd en zijn nu volop bezig met de programmering en de organisatie.” Op en naast het podium wil de organisatie vooral ook persoonlijke verhalen van mensen over vrijheid de ruimte geven. Opvallend is dat voor het evenement ook de samenwerking met Duitse grensgemeenten wordt gezocht. De slotmanifestatie valt in de week na carnaval.

In de hele provincie wordt groots uitgepakt voor de viering van 75 jaar bevrijding. Limburgers konden verleden jaar voorstellen doen voor projecten en activiteiten. Met miljoenensteun van de provincie en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg worden ruim zestig inzendingen uitgevoerd. In het Munttheater in Weert kregen deelnemers woensdag de gelegenheid zich te presenteren. Gouverneur Theo Bovens benadrukte in een toespraak dat het „geen door de overheid georganiseerd feest moet worden”.

Ooggetuigen

„Veel plechtigheden zijn bobo-feesten. Activiteiten van de burgerij vind ik meer geslaagd.” Hij sprak ook van „het laatste grote lustrum waar nog ooggetuigen bij betrokken zijn. We kunnen de jongere generatie niet vroeg genoeg meenemen. Doen we dat niet, dan wordt de traditie van herdenken straks niet meer voortgezet.” De start van het herdenkingsjaar is in het weekend van 12 tot en met 15 september in Eijsden-Margraten en Maastricht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen