Proefschrift

Onderzoek: bedreigingen vaak van grote invloed op privéleven lokale bestuurders

Print
Onderzoek: bedreigingen vaak van grote invloed op privéleven lokale bestuurders

Soms zijn situaties dermate ernstig dat permanente beveiliging nodig is. Afbeelding: John Peters

Heerlen / Hoensbroek -

Steeds vaker worden wethouders bedreigd. De impact hiervan op werk en privé is groot. Maar een effectief middel om iets van een bestuurder gedaan te krijgen, is het niet.

Vals beschuldigd worden, een doodsbedreiging tussen de post vinden of persoonlijke spullen die vernield worden. Zo’n veertig procent van de wethouders in Nederland heeft wel eens te maken gehad met bedreigingen. Voor haar promotieonderzoek aan de Open Universiteit in Heerlen sprak Diana Marijnissen met 35 van hen. Drie daarvan zijn inmiddels gestopt als wethouder vanwege de dreigementen.

De bedreigingen hebben vaak grote invloed op het privéleven van de lokale bestuurders, blijkt uit het onderzoek. Marijnissen: „Emotioneel kan het een zware wissel trekken. Kinderen van wethouders die wisselende routes moeten gaan fietsen naar school. Of de boodschappen die ergens anders gedaan moeten worden. Soms gaat het zo ver dat woningen of personen continu beveiligd moeten worden.”

Ook ziet Marijnissen dat het professioneel functioneren van de wethouders verandert door agressie en geweld. De een wordt een stuk voorzichtiger, terwijl een ander juist nadrukkelijk wil laten zien dat „hij of zij zich niet laat kisten”. Tegelijkertijd geven de wethouders niet toe aan de eisen die gesteld worden, blijkt uit het onderzoek. Meestal zijn de incidenten acties van eenlingen die op een specifiek dossier een persoonlijk belang hebben. „In de organisatie zijn voldoende checks and balances ingebouwd die ervoor zorgen dat beïnvloeding moeilijk is”, licht Marijnissen toe.

Lees ook:Agressie en geweld zware last voor wethouder