Ajax in tranen na dramatische ontknoping tegen Tottenham

Print
Ajax in tranen na dramatische ontknoping tegen Tottenham

Ongeloof bij de spelers van Ajax, die een paar seconden verwijderd waren van een finaleplaats Afbeelding: EPA

Het Europese seizoen was zo mooi en meeslepend. Maar nu rest een gigantische kater. Ajax mist de finale van de Champions League na het dramatische verlies tegen Tottenham Hotspur, dat op 1 juni in Madrid in de finale tegenover Liverpool staat: 2-3.

Ze liggen compleet verslagen op de grond. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en al die anderen. Ze vloeken en huilen. Wat waren ze dicht bij hun droom, dichtbij de finale van de Champions League. Het vooraf onmogelijke leek te gebeuren, maar een krankzinnig slot verpest alles. In de allerlaatste seconde van de blessuretijd maakt Lucas Moura zijn hattrick compleet en scoort hij de fatale 2-3.

Het Ajax-publiek omarmt de Ajacieden met een hartverwarmend applaus. Als dank voor dit meeslepende seizoen. Maar natuurlijk kan het geen troost bieden. Weg is de droom van een finale tegen Liverpool. Weg is voor nu het gelukzalige gevoel over deze reis door Europa.

Lees ook: Applaus was ook vóór Ten Hag, de trainer die Ajax op de wereldkaart zette

De Johan Cruijff Arena valt in de tweede helft al een keer compleet stil. Het is tien minuten na rust en Ajax wankelt. Spurs heeft net binnen een paar minuten een kansloze 0-2 achterstand veranderd in een 2-2. Twee keer is het Moura die scoort en Spurs een ongekende oppepper geeft in deze meeslepende strijd. Er leek helemaal niets aan de hand voor de Amsterdammers, maar plots is alles anders. Plots is niet Ajax de baas op het veld, maar zijn dat de Engelsen.

Ajax in tranen na dramatische ontknoping tegen Tottenham
Lucas Moura loopt juichend weg, Matthijs de Ligt in verbijstering achterlatend. Foto: AFP

Wat is dit Europese seizoen meeslepend en groots geweest. Maar wat eindigt het in ongekende mineur. Zó dicht bij een finale, de belangrijkste die er bestaat in het clubvoetbal en dan zó onderuit gaan. Precies op het moment dat het onwerkelijke zou moeten gebeuren.

Oude tijden hadden definitief moeten herleven. Na de glorietijd in de jaren zeventig en negentig, surft Ajax op een nieuwe golf van succes. In een compleet ander tijdperk waarin Nederland was voorzien als een soort Oostenrijk in Europa. Tobbend in de Europa League, ergens ver weg in het Oostblok ploeterend tegen clubs van wie we de naam niet kunnen uitspreken.

Lees ook: De Ligt ziet droom uiteenspatten: ‘Het is ongelooflijk, we waren zo dichtbij’

Maar de kroon op het werk komt er niet. Het zal voor eeuwig voelen als een extreem gemiste kans. En litteken voor jaren. In een seizoen waarin Ajax afrekende met Juventus en Real Madrid struikelt het uiteindelijk over Tottenham Hotspur, een club ontegenzeggelijk met een compleet andere status in Europa. Zij gaan een finale spelen tegen Liverpool, niet die aanstekelijke ploeg van Erik ten Hag die zo verwonderde in Europa.

Ajax in tranen na dramatische ontknoping tegen Tottenham
Dusan Tadic wordt getroost door Toby Alderweireld. Foto: AD/BSR Agency

Ajax 2-0 voor bij rust

De start van Ajax is nog fenomenaal. Precies zoals sterspelers Hakim Ziyech en Dusan Tadic al uitstralen als ze keurig naast elkaar luisteren naar de hymne van de Champions League. Weer hebben ze een onderonsje. Ze lachen, een minuut voor de grootste wedstrijd uit hun loopbaan. Vijf minuten later lacht iedereen. Dan kopt Matthijs de Ligt een corner van Lasse Schöne binnen. Donny van de Beek blokt Jan Vertonghen perfect en dan dus boem: luchtmacht De Ligt.

Ja, Spurs krijgt kansjes. Son schiet op de paal. Maar de Engelsen bijten niet. En Ajax? Dat gaat door zoals ze heel deze Champions League al spelen. Hun eigen gang, zou je kunnen zeggen. Dan na een halfuur weer de euforie als Tadic en Ziyech elkaar vinden. Ziyech scoort fraai. Het besef op de tribunes: dit kan toch niet meer fout? Wel dus, en hoe.

Na de gelijkmaker golft het spel onophoudelijk op en neer. Ziyech krijgt dé kans op de bevrijdende 3-2, maar de Marokkaan schiet op de paal. Wat daarna gebeurt, is krankzinnig. De allerlaatste minuut nekt Ajax. De Arena in totale verbijstering achterlatend.

Ajax in tranen na dramatische ontknoping tegen Tottenham
Enorme teleurstelling bij de Ajax-spelers. Foto: AFP
Ajax in tranen na dramatische ontknoping tegen Tottenham
Een ontroostbare Hakim Ziyech na het laatste fluitsignaal. Foto: AD/REUTERS