Verdachte van woningoverval, waarbij 13-jarige onder schot werd gehouden meteen de cel in

Print
Verdachte van woningoverval, waarbij 13-jarige onder schot werd gehouden meteen de cel in

Camerabeelden van de overvallers in Ospel. Afbeelding: Opsporing Verzocht

Ospel -

Berry A. (33) is direct na de inhoudelijke behandeling van zijn zaak donderdag in hechtenis genomen. Tegen hem is 9 jaar cel geëist vanwege een gewapende woningoverval in Ospel.

De zaak draait om een woningoverval die op 5 augustus 2017 heeft plaatsgevonden in het buitengebied van Ospel tijdens wielerkoers Tour d’Oospel. Daarbij is de 13-jarige zoon des huizes onder schot gehouden en vastgebonden en even later ook zijn gealarmeerde vader en een bekende van de familie.

Lees ook: Nepagenten die 13-jarige thuis vastbonden bij overval gefilmd

Van de drie als politieagent verklede verdachten heeft justitie alleen Berry uit Sittard voor de rechter kunnen dagen. Die mocht vorig jaar februari met een enkelbandje op verlof vanwege de zwangerschap van zijn vrouw. Op verzoek van officier van justitie Ineke Meijer, die 9 jaar celstraf tegen hem eiste, is de schorsing van de voorlopige hechtenis donderdagmorgen per direct opgeheven.

‘Nachtmerrie’

„Een dag die gezellig begon, is geëindigd in een nachtmerrie en sindsdien is ons leven niet meer hetzelfde”, las rechter Vincent van Deventer de verklaring van de vrouw des huizes voor. „In een half uur hebben drie daders ons leven finaal overhoop gehaald en mijn zoon zijn jeugd afgenomen. Mijn kinderen durven niet alleen thuis te blijven en mijn man is niet meer die vrolijke kerel die hij vroeger was.” Berry die vooral ‘geen commentaar’ als antwoord geeft, laat in een reactie weten het heel erg te vinden. „Ik heb zelf ook kinderen, dat gun je niemand.”

DNA

De daders die zich voordoen als arrestatieteam zijn net vertrokken met geld en sieraden als de politie arriveert. Een deel van die buit is bij Berry teruggevonden, met zijn DNA op een horloge. In het vuurwapen dat in Ospel is achtergelaten, zit een kogel met zijn sporen. De vrouw des huizes is de mogelijkheid tot een schadevergoeding aangeboden, houdt Van Deventer de verdachte voor. „Uit haar reactie - ‘Van dit tuig wil ik geen geld hebben’ - concludeer ik dat de enorme buit wel de minste schade is.” Officier Meijer eist dan ook 9 jaar cel met aftrek van ruim 3 maanden voorarrest voor de verdachte die als minderjarige al is veroordeeld voor diefstallen en in 2013 tegen de lamp liep vanwege een afpersingszaak. Meijer: „De verdachte had het leed kunnen verzachten door zijn mond open te doen.” Voor diens raadsman Peer Szymkowiac staat niet vast dat Berry de bewuste dag in Ospel is geweest. „Mogelijk heeft hij de munitie geleverd aan derden en is hij betaald met de buit.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee