Grenslandconferentie: tonnen voor samenbrengen Duits-Nederlandse jongeren

Staatssecretaris Raymond Knops (links) en gouverneur Theo Bovens nemen donderdagmiddag in Venlo deel aan de eerste Grenslandconfentie. © FOTO MARCEL ANTONISSE/ ANTONISSE

Nederland en Duitsland leggen in totaal 325.000 euro op tafel om jongeren bij elkaar te brengen.

Jos Bouten

De deelstaatregering in Düsseldorf legt een ton op tafel, ‘Den Haag’ 150.000 euro en de provincie Limburg 75.000 euro. De steun aan de jongeren aan weerskanten van de grens is een van de concrete plannen die de deelnemers aan de eerste Grenslandconferentie in Venlo donderdagmiddag presenteren. De gedachte is dat de vorming van ‘een Europa’ begint bij de jongeren. Door die meer samen te laten doen aan educatie, sport en cultuur, komt de eenwording gemakkelijker dichterbij.

Samenwerking

De Grenslandconferentie komt voor uit een ontmoeting tussen de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse regering in Düsseldorf in november vorig jaar. Geconstateerd werd dat er veel wordt gepraat over samenwerking over de grens, maar dat daar in de praktijk weinig van terecht komt. Dan gaat het over bijvoorbeeld over onderwijs en openbaar vervoer.

Lijst

De conferentie in Venlo is donderdagmiddag de eerste maar niet de laatste. Er zal een lijst met tachtig aanbevelingen worden samengesteld. Op een vervolgconferentie volgend jaar moeten concrete resultaten op tafel liggen. Duitsland presenteert donderdagmiddag al een ‘succes’: de Duitsers accepteren sinds 1 januari de diploma’s van Nederlandse medewerkers in de kinderopvang.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal