Grenslandconferentie: tonnen voor samenbrengen Duits-Nederlandse jongeren

Print
Grenslandconferentie: tonnen voor samenbrengen Duits-Nederlandse jongeren

Staatssecretaris Raymond Knops (links) en gouverneur Theo Bovens nemen donderdagmiddag in Venlo deel aan de eerste Grenslandconfentie. Afbeelding: FOTO MARCEL ANTONISSE/ ANTONISSE

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Nederland en Duitsland leggen in totaal 325.000 euro op tafel om jongeren bij elkaar te brengen.

De deelstaatregering in Düsseldorf legt een ton op tafel, ‘Den Haag’ 150.000 euro en de provincie Limburg 75.000 euro. De steun aan de jongeren aan weerskanten van de grens is een van de concrete plannen die de deelnemers aan de eerste Grenslandconferentie in Venlo donderdagmiddag presenteren. De gedachte is dat de vorming van ‘een Europa’ begint bij de jongeren. Door die meer samen te laten doen aan educatie, sport en cultuur, komt de eenwording gemakkelijker dichterbij.

Samenwerking

De Grenslandconferentie komt voor uit een ontmoeting tussen de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse regering in Düsseldorf in november vorig jaar. Geconstateerd werd dat er veel wordt gepraat over samenwerking over de grens, maar dat daar in de praktijk weinig van terecht komt. Dan gaat het over bijvoorbeeld over onderwijs en openbaar vervoer.

Lijst

De conferentie in Venlo is donderdagmiddag de eerste maar niet de laatste. Er zal een lijst met tachtig aanbevelingen worden samengesteld. Op een vervolgconferentie volgend jaar moeten concrete resultaten op tafel liggen. Duitsland presenteert donderdagmiddag al een ‘succes’: de Duitsers accepteren sinds 1 januari de diploma’s van Nederlandse medewerkers in de kinderopvang.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen