OM eist 3,5 jaar cel tegen Sittardse hoofdrolspelers drugslab Velden

Print
OM eist 3,5 jaar cel tegen Sittardse hoofdrolspelers drugslab Velden

Afbeelding: ANP

Velden / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Neerbeek / Neer -

De rechtbank in Roermond moet drie mannen uit Sittard, die een leidende rol hebben gespeeld bij een drugslab in Velden-Schandelo, minimaal 3,5 jaar gevangenisstraf opleggen.

Dat eiste officier van justitie Monique Smits donderdag in de strafzaak tegen Willem F. (50), Peter V. (39) en Mike R. (28) en drie medeverdachten. Mike R. moet in haar visie nog eens drie maanden extra de cel in vanwege wapenbezit.

De drie hoofdverdachten hebben niets over de zaak willen verklaren. Volgens de advocaten van Peter V. en Mike R. is er te weinig bewijs om hen te veroordelen. De raadsman van Willem F. vroeg de rechter zijn cliënt een lagere straf op te leggen. Zijn rol zou kleiner zijn geweest dan het OM hem toedicht.

Satudarah

Tegen drie medeverdachten uit Neerbeek, Velden en Neer eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag respectievelijk 30 maanden celstraf, 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk en negen maanden waarvan drie voorwaardelijk. De 36-jarige Willem F. Neerbeek zou een rol hebben gespeeld bij de productie van de drugs, Paul van de V. (48) uit Velden was de verhuurder van de loods in Schandelo. Verdachte Dennis van der K. (41) uit Neer zou de huurders en verhuurder met elkaar in contact hebben gebracht.

Politie en justitie kwam de vermeende drugsorganisatie, die banden zou hebben met motorclub Satudarah, op het spoor na een anonieme tip. Observaties van auto’s die op en neer reden tussen Sittard en Velden en een inkijkoperatie leidden op 22 november 2017 tot de inval. De politie vond in de loods grote hoeveelheden grondstoffen aan. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat in de eerste weken van november zeker 3000 kilo amfetamine in het drugslab zijn geproduceerd.

De eigenaar van het pand heeft na zijn arrestatie uitgebreid verklaard over de mannen die zijn loods hadden gehuurd om er meubels in te bewerken. Hij kreeg geld om het pand daarvoor geschikt te maken. Toen hij argwanend werd, zou hem duidelijk zijn gemaakt dat hij moest zwijgen en anders ‘de kogel kon krijgen’. De raadslieden van enkele verdachten trokken de belastende verklaring van de Veldenaar ernstig in twijfel. De rechtbank doet op donderdag 6 juni uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen